Den nya ”lilla svarta”

De politiska debattörernas nya lilla svarta tycks vara Piratpartiet. De är nya, de är små, de har en svartvit logga – och de passar alla! Så hävdar t ex P J Anders Linder i SvD att piraternas budskap är det klassiska borgerliga frihetsbudskapet, som han själv alltid har stått för. Göran Greider, å sin sida, menar att piraterna är kommunister, de har bara inte begripit det själva än, men de står ju helt klart för samma saker som han själv. Lustigt. Linder och Greider står inte direkt för samma sak…

Och det här inlägget hade jag färdigskrivet i huvudet redan i förrgår, jag har bara väntat på att Greiders krönika skulle komma ut på nätet. Vilket den inte har gjort. Den finns dock att läsa på Metros pdf-upplaga, sidan 8. Dumma Metro.

Annonser
Explore posts in the same categories: politik

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment på “Den nya ”lilla svarta””

  1. Olof Hansen Says:

    Det är rätt enkelt egentligen; I den ekonomiska dimensionen så förhåller sig Piratrörelsen till post-brist samhället, i den utsträckning det materialiserat sig idag. De gamla ideologierna är i den dimensionen strikt orienterade till bristsamhällets fördelningsfixering. Piraterna pratar om vad som skall hända när man nått målet (för seriösa både höger och vänsterriktade samhällsekonomer), det vill säga att saker är gratis att replikera, medans de gamla partierna försöker blunda för detta och artificiellt skapa brister så man kan diskutera områden i gamla termer av ha-inte ha.

    I den andra dimensionen där Piratpartiet är aktiva handlar det snarast om auktoritarism vs antiauktoritarism, inte heller det ett område som är specifikt representerat på höger-vänster skalan, men där alla politiska grupperingar tycks ha en obehaglig tendens att glida mot det auktoritära hållet med åldern och närheten till makten. Kanske för att politiska rörelser har en tendens att startas när makten blir ett hot mot individen, men leva vidare och utvecklas som kanaler till makt över individen.

    Så kommunister eller borgare, det är helt enkelt termer som inte definierar en fast ståndpunkt (längre, kanske), och man kan alltså se sig som både och eller ingetdera, och fortfarande hålla med om PP’s ståndpunkter.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: