Om att elda med koldioxid

Jahaja, det var väl bara en tidsfråga. Någon teknikoptimist vid namn J-G Hemmings föreslår idag på SvD:s insändarsida att vi ska börja utnyttja koldioxid som bränsle. Kan man fånga och lagra den så kan man ju fånga och använda den, inte sant?

Inte sant. Koldioxid är inte ett bränsle. Kol är ett bränsle. Anta att vi eldar upp 12 gram kol. Ut kommer cirka 22 liter koldioxid och sådär 1 kWh energi. Vill vi ta våra 22 liter koldioxid och göra om dem till kol igen, måste vi tillsätta minst 1 kWh energi. Troligen mer, eftersom våra industriella processer inte är 100% effektiva. Så var ska all denna energi komma ifrån? Gissa en gång…

Man kan för all del ta sina 22 liter koldioxid, blanda med 66 liter vätgas, och ut kommer tre matskedar vatten och två matskedar metanol. Den processen kostar teoretiskt sett bara 0,4 kWh. Och metanol är ett bränsle. Eldar vi upp våra två matskedar metanol, har vi fått ut 0,4 kWh. Och 22 liter koldioxid. Rätt hopplöst, va? Och det blir värre – för var kom vätgasen ifrån? Den måste framställas genom att splittra vatten i vätgas och syrgas, och den processen kostar mer än 2 kWh för våra 66 liter vätgas.

Visst finns det fabriker lite här och var som samlar upp och lagrar koldioxid. Men man lagrar den antingen i gasform djupt under jorden, eller i form av karbonat. Reagera koldioxid med vatten och du får kolsyra, tillsätt en bas (vilken som helst) och du har fått karbonat. Helt spontant och utan tillförsel av energi. Men karbonat är inte heller något bränsle. En molekyl karbonat innehåller t o m mindre energi än en molekyl koldioxid! För att klättra upp igen till de energirika kolföreningarna – metanol, bensin, metan, kol – måste vi tillföra energi. Och den energin måste tas någon annanstans.

Och sorry, men riktigt så bra är inte solcellerna ännu.

Annonser
Explore posts in the same categories: kemi, teknik

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: