Min favoritsaga

Det var en gång en man som skulle sälja sin åsna. Eftersom han bodde en god bit utanför staden, där kreatursmarknaden låg, steg han upp tidigt på morgonen, satte grimma på åsnan och började gå. Hans äldste son, en pojke på fjorton år, fick också följa med.

De hade inte gått långt, förrän de mötte ett par grannbönder på väg ut till åkrarna. ”Titta på de där idioterna”, sa grannarna till varandra, ”som går när de har en åsna att rida på!” Då lät mannen pojken sitta upp på åsnan, och de fortsatte sin resa.

Efter en stund kom de fram till grannbyn. Där fanns en bänk ute vid vägen, som byns gamla män brukade sitta på. Även denna tidiga morgon satt några gamlingar därute. ”Vad är du för en slyngel”, sa en av dem till pojken, ”som sitter där och rider och låter din gamle far gå?” Pojken satt genast av, och mannen satt upp på åsnan istället. Och de fortsatte sin resa.

I nästa by mötte de en grupp kvinnor. ”Skäms”, sa de till mannen, ”hur kan du rida själv och låta pojken gå? Han är ju bara barnet!” Då lät mannen pojken sitta upp bakom honom på åsnan, och de red båda vidare mot staden.

När de bara hade en fjärdingsväg kvar, mötte de en riktig lurifax. ”Men det förstår ni väl att det är för tungt för åsnan om ni båda ska rida?” sa han. ”Det vore lättare för er att bära åsnan, än för åsnan att bära er båda!” Då satt mannen och hans son av, högg ner en ung björk som stod vid vägkanten, band åsnans fötter vid björken och började bära åsnan, den sista fjärdingsvägen till staden. Åsnan var väl inte så förtjust i att bli buren upp och ner sådär, och det gick långsamt. När de nästan var framme vid staden måste de gå över en bro över floden. Och när åsnan såg vatten under sig, började den sparka så mycket att knutarna lossnade, och åsnan föll i floden och drunknade.

Sens moral: Det är omöjligt att vara alla till lags. Om du försöker, gör du dig bara löjlig, och förr eller senare kommer något att gå rakt åt skogen.

Annonser
Explore posts in the same categories: blandat

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: