Europas politiska karta

Tetris har hittat en ny leksak! Ett litet flashspel som någon EU-byråkrat har satt ihop inför parlamentsvalet, och som återfinns på euprofiler.eu. Att svara på politiska frågor är väl i och för sig kul, men den verkliga behållningen kommer efteråt, när spelet ritar upp en tvådimensionell politikkarta! Så här ser Sverige ut.

Sveriges politiska partier

Och sedan kan man kika runt på lite andra länder. Frankrike har flest partier, och dessutom bra spridning på dem. Så är inte alltid fallet. Grekland, Luxemburg, Spanien och Turkiet saknar högerpartier enligt denna klassificering (vad gör Turkiet i EU, förresten?). Rumänien går ett steg längre, och har bara mittenpartier.

Rumanien
På Rumäniens karta syns dessutom en intressant korrelation, nämligen att ju längre till höger, desto mindre tycker man om EU. Samma korrelation syns ännu tydligare hos Kroatien och Schweiz (ok, Turkiet är åtminstone kandidatland, men Schweiz???), eftersom det är större höger-vänster-spridning i dessa länder. Intressant, intressant. Den svenska korrelationen går snarare åt andra hållet. I Tyskland finns det ingen korrelation alls.Alla stora partier är överens om att EU är något bra:

Tyskland
Letter, litauer, flamsktalande belgare och spanjorer har över huvud taget inga EU-kritiska partier, även om graden av EU-vänlighet varierar betydligt mer än i Tyskland. Jepp, Spanien igen. Alla spanska partier ligger och trängs i en och samma kvadrant!

Spanien

Annonser
Explore posts in the same categories: politik

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommentarer på “Europas politiska karta”

  1. Mats O. Says:

    Är det ”någon EU-byråkrat” som har ”satt ihop” EU-profilern? Bakgrunden är väl i själva verket ett förhållandevis omfattande akademiskt projekt under ledning från EUI (och såvitt jag känner till utan någon som helst inblandning från ”byråkratin” i Bryssel). Den som bemödar sig med att kolla upp metodbeskrivning och annat informationsmaterial – som för övrigt även finns hyggligt tydligt länkat från enkätsidan – får även förklaringar till såväl grafernas konstruktion som förekomsten av Schweiz, Kroatien och Turkiet i materialet.

  2. Meropera Says:

    Har du hittat det här stället, http://www.motallaodds.org/? Om det är byråkrater som har utformat sidan vet jag inte. Den frågan handlar mer om definitioner än något annat. För vissa är det nog så att alla som arbetar inom EU på något sätt per definition är byråkrater. Är det så för dig? På den sidan jag föreslår går också att hitta tendenser och sammanhang. Byråkrater eller inte, vi är människor!

  3. Tetris Says:

    Jag beklagar om min attityd gjorde er upprörda. Jag inser nog själv att EU-profilern är avsedd som betydligt mer än ett spel, men allt jag var intresserad av var att leka med den. Därav den raljerande tonen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: