Om sparande och trygghet

Att det är fult att ha pengar undanlagda i det här landet, det har man ju förstått. Kapitalvinstskatten är 30%, utan grundavdrag. För det är ju bara rikingar, såna där som vi ingenjörer, som över huvud taget tjänar pengar på kapital, och vi har ju minsann råd att betala, va. Min egen lilla buffert på sparkontot gav hela 220 kr i ränta förra året. Varav staten alltså glatt norpade 67 kr. Räcker till skolmat i en hel vecka åt ett stackars undernärt barn till en ensamstående städerska.

Men S, V och MP – representerade av Tomas Östros, Ulla Andersson och Mikaela Valtersson i en debattartikel i SvD igår – går ett steg längre. Sparande är skadligt! Man hävdar t ex att ”Tillsammans med de försämringar i trygghetssystemen som gjorts utgör detta [skattesänkningar] en farlig mix som lett till ett kraftigt ökat privat sparande som stryper den privata konsumtionen och ökar på arbetslösheten.” Och lite längre fram i artikeln kommer det igen: ”Regeringens linje nu är farlig eftersom den gör att sparande ökar onödigt mycket, fallet i produktionen blir onödigt hårt och arbetslösheten väldigt hög.” Jahaja. Vi ska alltså leva ur hand i mun allesammans. Inte konstigt att S, V och MP blir så förskräckta när man vågar andas om sänkta ersättningsnivåer och mindre bidrag. För den, som inte har några pengar undanlagda, är det ju staten som får utgöra tryggheten. Undrar vem de tänker mjölka, när alla gnetande och sparande människor har gett upp och anpassat sig till den rådande ordningen?

Missförstå mig rätt – klart vi ska betala skatt, klart vi ska samarbeta om att ta hand om barn, gamla, sjuka och så vidare – men att ha mage att påstå att jag skadar Sverige när jag arbetar, försörjer min familj och lägger undan lite pengar så att jag kan fortsätta att betala för mig själv och inte ska behöva rusa till försäkringskassan eller socialen när något händer? Att bara ha mage!

Annonser
Explore posts in the same categories: ekonomi, politik

Etiketter: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: