Konsten att skriva rubriker

Den brittiska tidningen Telegraph meddelar att ”Astronomer upptäcker att Vintergatan ‘kan smaka hallon’”. Jaså, har den en smak nuförtiden? Jag trodde Vintergatan bestod av: tomrum. Tomrum. Mer tomrum. En ensam väteatom. Mer tomrum. Lite tomrum till. Och kanske en väteatom.

Men tydligen finns det ganska stora molekyler därute. Enligt Telegraphs artikel har en forskargrupp från Max Planck-institutet i Bonn hittat både butyronitril (alias propylcyanid) och etylformiat därute. Och etylformiat råkar vara huvudbeståndsdelen i hallonsmak. Men, påpekar astronomen Arnaud Belloche, det krävs fler molekyler än så för att göra rymdhallon.

Häpp. Artikeln motsäger rubriken. Snyggt jobbat, Telegraph! Förresten ramlade Guardian i samma fälla. Undrar vem som snodde idén av vem?

Explore posts in the same categories: blandat, kemi

Etiketter: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lämna en kommentar