Om mäns våld mot kvinnor

”Mäns våld mot kvinnor” är ett uttryck som jag anser både överutnyttjat och luddigt definierat. Den bokstavliga definitionen är inte alls komplicerad, bokstavligt talat är ”mäns våld mot kvinnor” ett samlingsbegrepp för ”alla våldsbrott med kvinnligt offer och manlig gärningsman”. Problemet uppstår när man börjar anta att bara för att alla dessa våldsbrott har något gemensamt, har de dessutom en gemensam orsak. Uttrycket gör en betydelseglidning till att innebära ”våldsbrott begångna av män, som beror på att offret är kvinna”. Det är detta våld som ideligen fördöms. Men det är enligt den första definitionen som statistiken ställs samman. Vem som helst inser ju att det leder till överdrivna siffror på hur stort kvinnohatet är. Kvinnor kan bli brottsoffer av många anledningar, och det behöver inte alls ha med deras kön att göra. Henke golvar Annie – eftersom Annie hade oturen att vara ensam kassörska i Pressbyråkiosken i kväll, och Henke är i stort behov av pengar. Mikael örfilar Camilla – eftersom Camilla och han har grälat hela kvällen, och hon har provocerat honom en gång för mycket för hans självbehärskning. Johan misshandlar Fatima grovt – eftersom han är så jävla less på alla dessa svartskallar. Mäns våld mot kvinnor? Bokstavligt definierat: ja, naturligtvis. Men är det någon som tror att händelseförloppet blivit ett annat om Andreas haft kvällsskiftet i kiosken, om Mikaels gräl hade varit med Kalle, om Johan råkat möta Ibrahim på parkeringen? Inte jag i alla fall.

Ska begreppet ”mäns våld mot kvinnor” ha någon som helst sociologisk relevans, måste vi komma på ett sätt att rensa statistiken från alla dessa våldsbrott som drabbar kvinnor i egenskap av människor, snarare än i egenskap av kvinnor. En grannlaga uppgift, som ingen verkar ha lust att åta sig. Det finns helt enkelt lite för mycket pengar att tjäna på att peka ut alla kvinnor som offer, i kraft av sin könstillhörighet.

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi, politik

Etiketter: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment på “Om mäns våld mot kvinnor”

  1. Meropera Says:

    Det kan inte vara så att den starke men fege slår den som är svagare. För så är det ju, de flesta kvinnor är svagare än de flesta män. Män som ger sig på kvinnor segrar nästan alltid fysiskt. Sedan visar statistiken att unga män pucklar på unga män under kvälls- och nattetid och det styrker ju din sak. Men visst finns det ett mönster av att det har varit och för vissa män fortfarande är möjligt att ge sig på kvinnor för att de är lätta att kuva och dominera. Tro mig, jag vet hur det kan vara!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: