Poängen med EU

För lite sedan läste jag en kort insändare i Metro som fick mig att se rött. Insändarskribenten menade att det inte kan vara rimligt att Sverige betalar så mycket pengar till EU. Jasså minsann. På tidningarnas ekonomisidor får vi höra hur rika vi är och vilket bra utgångsläge vi har jämfört med andra länder, så för mig är det självklart att i EU är Sverige en nettobetalare. Det brukade kallas solidaritet, om någon fortfarande använder det ordet.

Jag tror att det är viktigt att påminna sig vad som är poängen med EU. Unionen är nämligen både mer och annat än ett svart hål för svenska skattepengar, en otymplig byråkrati, en onödig elitklubb för politiker, eller en samling europeiska idioter som vill tvinga oss i Sverige att förbjuda totalt ofarliga saker (snus) och tillåta en massa farliga gifter (azofärgämnen). Huvudpoängen med EU är att bevara freden i Europa. Den där Hitler var inte direkt en isolerad incident… Grundtanken bakom EU är alltså att sylta in oss allihop i så många handelsförbindelser och samarbeten och utbyten att vi inte ska ha lust att börja kriga med varandra. Och tack och lov så verkar det ha fungerat!

Vad får vi som enskilda medborgare ut av EU, då? Tja, vi kan resa som vi vill, bosätta oss var som helst i EU så länge vi har jobb, och att kunna använda samma valuta i större delen av Europa är också praktiskt. Vi har också rätt att söka sjukvård i annat EU-land, och universitetsutbildningen är på väg att samordnas, så att studenter lättare kan flytta på sig. På ett lite mer abstrakt och mindre omedelbart plan har vi ett utökat polisiärt samarbete mot smuggling, terrorism och annat otrevligt. Samordning av miljöinsatser är ännu en lovvärd del av EU.

Jaha, så Tetris tycker att EU är jättebra? Nix! Men det borde, och kunde, vara jättebra. Om de ingående länderna tog lite mer ansvar, istället för att alltför ofta hävda att just det egna landet är ett undantagsfall som borde slippa betala/dra ner på utsläppen/ta emot fler flyktingar. Om nationell stolthet inte så ofta stod i vägen för effektiviseringar (stoppa flyttkarusellen mellan Bryssel och Strasbourg NU!). Om vi, lite till mans, insåg att samarbete medför kompromisser, och slutade skrika högt så fort något annat land fick sin vilja fram. Om vi hade ett bestämt mål som vi var på väg till. EU är, i dagsläget, inte alltid en särskilt bra organisation. Ska man göra något åt det, måste man först ha klart för sig vilken organisation man vill ha! Heja, Europas Förenta Stater!

Jepp. Det är dit jag vill. Men långsamt, så att alla hinner vänja sig. Det är bara en mansålder sedan det senaste stora kriget. Och jag tror inte att jag kommer att få byta ut mitt svenska pass mot ett europeiskt, inte inom min livstid. Men det är okej. Det tar tid att bygga unioner.

Fred i Europa är hursomhelst något jag är beredd att betala pengar för.

Annonser
Explore posts in the same categories: politik

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment på “Poängen med EU”

  1. Meropera Says:

    Håller helt med! Klokt resonerat! Freden är värd hur mycket som helst.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: