Om att förlova sig

Jakop Dalunde, från Republikanska föreningens styrelse, har insiderinformation från hovet. Eller möjligen fördomar. Han berättar nämligen för Stockholm City att kronprinsessans förlovning dröjt så länge eftersom pappa kungen och mamma drottningen varit emot. Carl Gustaf och Silvia ska ha spjärnat emot ordentligt, och velat att Victoria gift sig med någon blåblodig, ”någon som hon kanske inte ens velat ha själv. Tyvärr går det ofta till så i den här typen av familjer.” Allt enligt Jakop Dalunde.

I den här typen av familjer? Men kära nån, går det inte till så i de flesta typer av familjer? Muslimska föräldrar vill helst att deras barn gifter sig med andra muslimer, liksom kristna med kristna. Helst någon från samma kyrka också. Familjer där man politiskt ligger långt till vänster brukar inte bli så glada åt svärsöner och -döttrar som är börslirare. Kurder förväntas gifta sig med kurder, latinos med latinos, nordbor med nordbor. Arbetarklass med arbetarklass. Akademiker med akademiker. Rikemansfolk med rikemansfolk. Exakt vilka sociala indelningar man anser viktiga, och vilka som är oviktiga, varierar förstås från familj till familj. Liksom hur mycket man låter sina förväntningar skina igenom, och hur mycket man försöker påverka barnen.

Personligen misstänker jag att de stora mediala konsekvenser, som en kunglig skilsmässa skulle få, har fått både Victoria och Daniel att tänka sig för ett par extra gånger innan de faktiskt tog steget. Men det är klart, jag känner inte kungen och drottningen, så jag vet inte alls hurdana de är som föräldrar. Det vet kanske Jakop Dalunde?

Annonser
Explore posts in the same categories: blandat, nyheter, psykologi

Etiketter: , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: