De som inte får vara med

Debatten rasade hett över påvens beslut att åter släppa in Richard Williamsson i katolska kyrkan, sedan denne bara några dagar tidigare påstått i SVT att det inte förekom någon storskalig förintelse av judar i Nazityskland. Alla skällde på påven, Vatikanen anklagade SVT för att medvetet försöka skada katolska kyrkan, och man kunde allmänt få intrycket att himlen fallit ner över våra huvuden.

Det är ju så, att det finns vissa personer som absolut inte får vara med. Inte i våra politiska partier, inte i våra religiösa sammanslutningar, inte i våra intresseföreningar eller grannsammankomster, man får inte ens prata med dem. Förintelseförnekare vill ingen hederlig människa ta i med tång. I vissa kretsar är det likadant med kreationister. Eller kriminella; ni vet, de där kriminella typerna… som inte är som viI Tyskland är det förresten kriminellt att förneka att förintelsen ägde rum.

Och jag förstår inte hur det kan anses så farligt. Hur en åsikt, uppfattning, eller ens handling kan göra en människa så omöjlig att alla som pratar med henne måste be om ursäkt för detta, innan man släpps tillbaka in i samhället.

Om vi koncentrerar oss på att förneka förintelsen, så är det ju helt klart ett falskt påstående. Det inträffade ju faktiskt. Men folk har fel för sig om en hel massa historiska fakta, varför är det så viktigt att få till just detta rätt? Resonemanget brukar vara att vi måste minnas att det hände, så kommer det aldrig att hända igen. Jasså minsann. Den syllogismen är varken logiskt bindande eller praktiskt trolig – man säger ju, bara halvt på skämt, att det enda man kan lära av historien är att människan inget lärt av historien! Omvändningen av syllogismen ovan – om vi glömmer förintelsen så kommer den att upprepas – är inte heller den logiskt bindande. Den brukar fyllas ut: om förintelseförnekarna vinner insteg i samhället, så kommer nazismen att verka mindre avskyvärd, och då kommer fler att ansluta sig till nazismen, och sedan får vi ett nazistiskt samhälle, och sedan får vi tillbaka gaskamrarna. Och det låter ju bestickande, men faktum är att ordet ”nazism” byter innebörd under resonemangets gång. Den nazism som förintelseförnekarna försöker hävda, är ju en nazism som inte bygger gaskamrar!

Påven har dock gett upp försöken att släppa in Williamsson i värmen. Nu kräver även Vatikanen att Williamsson ska backa från sitt uttalande. Annars får han inte vara med.

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi, politik

Etiketter: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment på “De som inte får vara med”

  1. Barbro Says:

    2:a världskriget har gått till historien med besked. Varför är det ingen som talar om Stalin och hans påverkan på ryska folket. 28 miljoner människor blev dödade. Skillnaden är att Hitler utförde industriell död. Stalin var lite finare i kanten men dock en paranoid diktator.

    du får gärna hälsa på hos:
    http://yellowgrey.wordpress.com/


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: