Om reduktionister

Reduktionism är föreställningen att komplexa begrepp kan beskrivas med hjälp av enklare begrepp, skriver Wikipedia. Och inte mig emot. Utan förenkling brukar det inte gå att vare sig förstå eller modellera något.

Problem uppstår däremot när någon försöker hävda att det komplexa systemet inte är något annat än sina komponenter. Ni vet, livet är inget annat än kemiska reaktioner, och kemi är bara tillämpad fysik, och människors beteende är inget annat än inprogrammerade reaktioner på omgivningen, och så vidare. Kemi är tillämpad fysik. Men den är också mer än så. Och livet är något annat och mer än kemi – inte alla kemiska reaktioner är liv, och å andra sidan går det utmärkt att skapa liv i andra former, somliga datavirus är minst lika levande som förkylningsvirus.

En annan sorts reduktionister träffar man på när det gäller att uttolka människors motivationer. Man kan t ex få höra att mediedrevet mot Liza Marklund enbart beror på skadeglädje. Troligen är skadeglädje en faktor för vissa: det känns härligt när en person som man inte tycker om, och som det brukar gå bättre för än för en själv, plötsligt råkar illa ut. Men en annan anledning är att somliga känner sig svikna. Man trodde att man läste ett reportage, och så var det en roman. Andra har troligen hängt på drevet av ren opportunism: göra sig ett namn i mediasverige, få läsare till sin blogg, etc. Det mänskliga psyket är komplicerat. Det är sällsynt att ens en enskild person har bara en motivation för sitt handlande, och ännu mer sällsynt att en grupp av människor har det!

Men det är klart, ”X är en faktor bakom Y” är inte alls en lika klatschig rubrik som ”Y är ingenting annat än X”.

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi

One Comment på “Om reduktionister”

  1. Barbro Says:

    …”Utan förenkling brukar det inte gå att vare sig förstå eller modellera något…”

    Tusentals definitioner i smått och stort. Alltid! Jantelagen grasserar i allra högsta grad i sveriges ankdamm. Ingen får må bättre än jag, och ingen får vara bättre än mig. Tycker det är tråkigt, men sant. Det mänskliga psyket är inte – mer – komplicerat än vad jag gör det till?!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: