Om att vara modern

Det är inte så lätt att vara modern i denna post-postmodernistiska tid. Hur man än gör så blir det fel. Ta t ex filmen Discodaggarna, som fick en etta i betyg i SvD idag. Den är säkert rätt dålig, och jag har inte för avsikt att se den. Och naturligtvis kan man inte ta upp alla anledningar till att en film suger på ett utrymme begränsat till fem spaltcentimeter. Men den anledning som recensenten (Jeanette Gentele) tar upp begriper jag mig inte riktigt på.

Detta är alltså vad barn ska få sig till livs 2009 – att kvinnor hindrar män från att förverkliga sig. Man blir inte direkt förvånad över att upphovsmännen till Discodaggarna visar sig vara män. Man undrar bara i vilket århundrade de lever.

Eller, rättare sagt, jag begriper inte vilket budskap som hade varit acceptabelt. Direkta omvändningen, män hindrar kvinnor från att förverkliga sig? Sååå artonhundratal. Föräldrar hindrar barn från att förverkliga sig? Sååå nittonhundrasextiotal (och äldre också, för all del). Män hindrar män från att förverkliga sig? Kvinnor hindrar kvinnor från att förverkliga sig? Samhället hindrar människor från att förverkliga sig? Nej, alla känns föråldrade. Ska vi ta bort konflikten helt och hållet? Men då blir det ju ingen handling kvar! Jag kan verkligen inte räkna ut vad Gentele menar att en kvinnlig upphovsman hade gjort av den här filmen.

Annonser
Explore posts in the same categories: blandat

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: