Nej nu!

Vad ända in i helskotta? Israel bombar FN! Vad farao håller de på med? Jag brukade tycka att Israels reaktioner höll en ”rimlig nivå av orimlighet” – handen på hjärtat, hur hade den svenska opinionen reagerat om invånarna i en viss landsända rutinmässigt ägnade sig åt att spränga skolbussar och köpcentra? Precis. Man hade ropat på murar och kontroller och hämnd. Men att ge sig på FN? En gång kan jag möjligen svälja att det var ett misstag. Men det här är andra gången på bara några dagar. Försöker den israeliska regeringen medvetet få opinionen emot sig? Ehud Barak är kanske i själva verket iransk agent, med syfte att fördärva så mycket som möjligt? Konspirationsteorier åsido, kanhända har Jan Tuninger rätt i att Israel faktiskt inte vill ha slut på den här konflikten. Han anger t o m ett plausibelt motiv.

Och på ett mer personligt plan: rätt åt mig att jag hade fel. Jag föll i fällan att tro att ”demokratisk” innebär ”vettig” och att demokratiska stater skulle vara mindre skurkaktiga än icke-demokratiska. Kanhända finns en statistisk korrelation, men absolut inget som är logiskt bindande. ”Demokrati” innebär att alla medborgare kan påverka vilka som får bestämma, ingenting annat. Det är ingen försäkring gentemot dumheter. Och det borde jag ha begripit för länge sedan (Guantanamo!).

Annonser
Explore posts in the same categories: nyheter, politik

Etiketter: , , , , ,

Responses are currently closed, but you can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

21 kommentarer på “Nej nu!”

 1. JR Says:

  Demokratin gäller bara israeler. araber i Israel har det inte lätt heller. Palestinier är helt utestängda från inkomster, hälsovård och utsätts för ständiga trakasserier.
  Det är ett långsamt folkmord som pågår. Det är inte bara muren. Det är många hundra militära checkpoints. Det tar timmar att ta sig till jobbet några kilometer bort. Odlingar som förstörs för sakens egen skull, Straffrihet för soldater som begår övergrepp. Extrema bosättare som kastar sten på palestinska skolbarn(!)… Palestinier dör hela tiden i incidenter, men lika mycket av brist på hälsovård och rent vatten.
  Israel kontrollerar varor, vatten och el till Gaza och stänger av leveranserna helt godtyckligt. Även kusten är blockerad av militära fartyg. Gaza är ett utomhusfängelse som är dömt till förfall och anarki under de här förutsättningarna. Tuningers analys passar helt perfekt in i mönstret.

  Det vi ser i Gaza är klassisk israelisk militär och politisk taktik. Det har hänt förut i Jenin 2002 då man gjorde på samma sätt som nu i mindre skala. Och jo, man använde civila palestinier som mänskliga sköldar då man genomsökte hus. Läs på ansedda Human Rights Watch hemsida http://www.hrw.org rapporten om Jenin. Det är riktigt kuslig läsning.

 2. pether85 Says:

  Israel är ingen Demokrati, det är en Teokratisk Diktatur som ger lite doft av demokratit till vissa medborgare med rätt utseende och religion.(Alla judar har inte samma rättigheter.)

  För några dagar sedan förbjöd man ett parti som ville ha demokrati och samma rättigheter för alla. Hittils har det fängslats 600 personer som protesterade mot kriget. 10 000+ palestinier sitter i fängelse utan någon aning varför, oftast slänger man in någon familjemedlem för att komma åt någon annan, många är barn. Man tar ifrån palestinier deras ID-kort för att kunna konfiskera palestinska hus och företag.

  Osv osv osv.

  Det är ingen demokrati.
  Ska väl också nämna att Israel har ‘sharia’-lagar, baserade på Judendomen.

 3. Tetris Says:

  Pether: kan du ge exempel på religiös lagstiftning i Israel?

  Jag ska kanske nämna att jag har bott där en kortare tid, och upplevde landet som förtvivlat övermilitariserat men annars rätt okej. Fri debatt, religionsfrihet etc. Så din beskrivning känner jag inte alls igen mig i.

 4. svenb Says:

  Bästa skribenter, enkannerligen Israelhatare,
  Det är sorgligt att läsa Era ensidiga beskrivningar av staten Israel. Var får Ni allt hat ifrån? Hur kan det komma sig att Ni explicit riktar in Er på Israel? Varför inte Zimbabwe, Darfur, Ruanda, Somalia, Burma, Nord-Korea, Ryssland???

  Jag har varit i Israel c:a 15 ggr, arbetat där som volontär med barn av alla konfessioner. Jag möter inte detta hat som Ni beskriver. Min dotter har fått handen krossad av en ”fredsälskande attentatsman”. Detta skedde utan att svenska journalister stod på kö. Hade vi utsatts för en israelisk gummikula hade den samlade svenska våldsvänstern säkerligen dramatiserat med en gång.

  Bland mina vänner i Israel kan jag inte spåra detta oförsonliga hat som Ni besitter och får stor plats för i SAMTLIGA svenska media. Människor i vardagen har andra ting att tänka på. Till exempel granater (i detta fall verkligen laddade med fosfor) över södra Israel eller om ska våga åka buss eller om man ska våga gå på ett café utan att slitas i delar. Men….det är inte hatet som anfäktar människorna, det är fastmera en stor och bedövande sorg och oro, telefoner som går varma när ett angrepp utförts. Detta angrepp har bara en avsikt: att lemlästa och döda judar, barn, kvinnor och gamlingar.
  Att demonisera Israel, judar tycks vara comme-il-faut i Sverige för att inte tala om Norge. Vänsterpolitiker ställer sig gladeligt under Hamas´och Hizbollas fanor utan att löpa någon risk. För dessa mördar organisationer finns inte Israel, det är deras största uppgift att mörda judar var de än befinner sig på klotet.

  Tyvärr finns ingen moteld i svenska media. Tidningarnas grindvakter styr med van hand bort det som inte är main-stream.

  Min fråga till Er är: Vad ska hända med Israel? Ska Israel få finnas? Ska det få finnas ett motstånd mot antisemitism? Vart ska judar ta vägen? Vända andra kinden Till?
  undrar svenb

 5. pether85 Says:

  Tetris

  Kommer inte ihåg vad Israels version av Sharia heter, men den används i samma områden som Sharia. Så det är ingen sekulär stat, sekulärism som är en av grundstenarna i en demokrati, ett måste för att respektera religionsfriheten.

  Och Fri Debatt? Nej du, bara om man är för ockupationen. 600 personen har fängslats för att de demonstrerade emot kriget. Fri Debatt? Ett demokratiskt parti blev häromdagarna förbjudet, för att de var emot ockupationen och ville ha fred. Fri Debatt? Nej.

  svenb

  Blah blah blah blah BLAH.
  Ska du inte kalla mig antisemit också? Nazist? Judehatare?

  Sedan en liten fotnot: Israel använder inte gummikulor. De använder järnkulor med en mantel av gummi. Det är en STOR skillnad.

  Oj, säger du att Israel inte använder Vit Fosfor? Trots alla bildbevis? Alla döda och skadade människor i Gaza?

  http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/middle_east/article5470047.ece

  Det är bevis som du inte kan förneka.
  Du skulle väl förneka förintelsen ifall det va palestinier som blev dödade?

  Nä, Sionister som du är inte värda ett skit.

  Israel ska inte få finnas, Sionisterna ska fängslas för krigsbrott och den israeliska staten ska ingå i den palestinska där alla kan leva i fred. Det efter att Israel och USA betalat ett stort skadestånd till alla som är drabbade av ockupationen.

 6. pether85 Says:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4200472.ab

  Va det där ett ‘misstag’ också?
  En konspiration emot Israel?
  Är det egentligen FN som skjuter granaterna med vit fosfor för att få opinionen emot Israel att öka?

  Förstår inte hur någon kan stödja Israel.

 7. Tetris Says:

  Pether: har du läst israeliska tidningar? Ha’aretz publicerar då och då debattartiklar som är kritiska till ockupationen.

 8. pether85 Says:

  Och?

  Och det gör det ok att fängsla 600 pers? Förbjuda partier? Behandla ickejudar(och vissa judar) som andra gradens medborgare? Osv osv?

 9. Elias F Says:

  Vänta nu Pether. Har jag fattat dig rätt så dömer du alla judar (eller iaf alla judar i Israel) på grund av att deras politiker fattat beslut som är dåliga. Det är lite som att säga att alla som heter Eklund är barnamördare pga av Anders Eklund. Att alla som heter Josef är diktatorer pga Josef Stalin. Alla i Israel är inte mördare som vill döda alla i Gaza. Precis som att alla i Gaza inte är skuldfria som små barn. Att bara se de negativa nyheterna om Israel är som att ha en tärning som bara slår sexor när man spelar fia. Problemet är inte så enkelt att man kan säga att tar vi bort Israel blir allt bra. Allt Israel gör är inte bra, men allt Israel gör är inte heller dåligt.

 10. pether85 Says:

  Och hur fick du det till de?

  Israel är en sionistisk stat, född av terroristorganisationer, varje dag som Israel existerar minskar dess rätt att finnas till. Det enda rätta är att ta bort sionistregimen och ersätta allt med en demokratisk stat där alla har samma rättigheter. Precis som Naziregimen i Tyskland och Kommunistregimen i Soviet besegrades och ersattes.

  Vad har Israel gjort bra?
  Vad?

 11. Elias F Says:

  För det första är sionism i sig självt inget ont eller dåligt. Sionism är en rörelse som bildades pga av att judarna förtrycktes i många länder och dess huvudsyfte var att ge judarna en egen stat där de kunde leva fritt. För det andra så är eller var sionismen ingen terrorrörelse, den FN-resolution som sa det togs tillbaka. För det tredje så finns det många stater som vuxit fram ur riktiga terrororganisationer som blivit något bra. Frankrike tex. För vad var franska revolutionen om inte en terrorhandling? För det fjärde så om du har något emot regimen i Israel klaga på den istället för på landet. Många tycker illa om Irak-kriget men klagar inte på USA utan på den politik som gjorde att det blev ett Irak-krig. För det femte, det bra Israel gör och den rätt det har att finnas till är att det erbjuder en stat där judar har rätt att vara judar utan att bli trakasserade att hånade för den sakens skull.

 12. pether85 Says:

  Sionism är i vissa avseenden värre än Nazismen.
  De är av samma skrot och korn, samma tankar om rasöverhöghet osv.

  Och nazismen var endast en ideologi för att ena det tyska folken.

  Israel grundades av Lehi, Irgun, Stern, Haganah osv.
  De är terroristorganisationer.

  Det var en Revolution, ett Inbördeskrig.
  Vilket inte har några likheter alls med Israel.

  Staten Israel är problemet. utan staten sirael och Sionismen skulle judar, krista och muslimer fortfarande leva i fred i palestina och många andra ställen i världen.

  Israel har ingen rätt att existera.
  Judarna hade rätt att vara judar, Speciellt i de muslimska länderna där de alltid varit välkommna, när de varit förföljda i den kristna världen.

  Israel har bara gjort världen mindre säker, speciellt för judar.

 13. Elias F Says:

  Ursäkta? Nu tar du den värsta tolkningen av sionismen. Inte ens wikipedia (där alla får skriva som bekant) nämner ett ord om att sionismen skulle tycka om rasöverhöghet. Sionismen hävdar att judarna ska ha ett eget land. Punkt. Att det finns organisationer som är både sionistiska och terrororganisationer är inte sionismens fel.

  Och vad består Gaza av som är så fantastiskt? Hamas är minst lika mycket en terrorustorganisation.

  Så det är ok att begå terrororganisation inom landet men inte utom? Min betoning var inte på politiken utan på terrorhandlingen.

  Så du hävdar att allt bara beror på att judarna vill ha ett eget land? Jag tror knappast att judarna hade bett om ett eget land om de inte behövde ett för att undgå förföljelser.

  Israel har rätt att finnas till. Lika gärna kan man säga att USA inte har rätt att finnas till pga Irak-kriget, Vietnam-kriget osv.

 14. Elias F Says:

  Så det är ok att begå terrorjandlingar inom landet men inte utom? Min betoning var inte på politiken utan på terrorhandlingen.

  Så skulle det stå.

 15. pether85 Says:

  Sionismen är en Rasbiologisk Ideologi släkt med Nazismen.
  Punkt.

  Det finns bara en tolkning av Sionismen, och det finns bara en tolkning av nazismen.
  Klart att följeslagare av de ideologierna vill få dem att se rumsrena ut.

  Hamas är ett resultat av Sionismen.
  Utan Sionismen skulle Israel inte finnas, Judar, Muslimer och de andra skulle fortsätta att leva sida vid sida i ‘det heliga landet’. Det skulle inte finnas någon ockupation, inga folkmord, inga bosättningar, inga murar osv osv osv.

  Vilka likheter finns det mellan Franska Revolutionen och Israels Skapande?
  Det finns INGA.

  Allt beror på sionismen.

  Finns många som förföljs, att ha ett land är ingen rättighet. Att begå folkmord och folkfördrivelser för att få sig ett eget land är inget annat än fel. Judarna gavs flera alternativ som skulle varit bättre. I afrika bland annat, samt i Australien gavs de alternativ till att skapa sig sin stat.

  Men de valde palestina, och började driva bort muslimerna för att kunna få judisk majoritet.

  Du gör väldigt dåliga liknelser…

 16. Tetris Says:

  Oj, här händer det saker! För att besvara Pethers kommentar från jättelänge sedan: det där med Ha’aretz var enbart ett bemötande av påståendet att det inte skulle finnas fri debatt i Israel. Det var inte ett försök att försvara godtyckliga arresteringar (som jag inte vet om de förekommer eller inte, och inte tänker ta en enskild debattörs ord för, och alltså har jag inget att säga om den saken). Så länge vi inte håller isär äpplen och päron kommer den här debatten inte att bli annat än ett utbyte av beskyllningar.

  Det finns, i min erfarenhet, flera tolkningar av alla ideologier, så även sionism och nazism. Nazism kan t ex innehålla en hel del mystik och astrologi, eller också tolkas extremt materialistiskt. Även sionism tolkas på olika sätt inom olika falanger.

  Och anledningen till att franska revolutionen kom upp var, att Frankrike är ett exempel på hur en stat kan bildas av terrorister och ändå utvecklas till demokrati. Inte för att Frankrike och Israel skulle vara särskilt lika annars. Var snälla och svara på vad folk faktiskt säger, inte på vad ni tror att de säger!

 17. Elias F Says:

  Jag tror inte vi kan komma överens om vad sionismen är, men att säga att sionismen och nazismen är släkt verkar konstigt. Att de har samma idé kan man säga (även om jag inte säger så) men eftersom den ena sätter judarna högst och den andra judarna lägst verkar det konstigt att säga att de är släkt.

  Att ta bort Israel skulle inte ta bort motsättningarna mellan judar och palestinier. Den situation vi har idag kanske inte är den bästa men det finns inga bevis på att din lösning är bättre. Den bästa lösningen är förstås om de kan leva sida vid sida, men den som har bäst möjligheter är nog ändå en uppdelning av landet.

  Jag tycker Tetris gav en väldigt bra förklaring om kopplingen Frankrike-Israel.

  Saken är den att för judarna hade det inte varit bättre att få ett eget i Australien eftersom de hävdar att de fått Israel som gåva av gud. Men det som har hänt har hänt och kan inte göras ogjort. Det vi behöver nu är inte efterklokhet utan en lösning på problemet. Att ta bort Israel som stat skulle inte hjälpa eftersom palestinierna då skulle köra bort dem från Israel. Och då är vi på ruta ett, enda skillnaden blir att rollerna är ombytta.

 18. pether85 Says:

  Sionismen och Nazismen har samma rasbiologiska tankar.
  Det är en ras som är överhögheten. Nazismen är lättare på detta då det finns en i toppen, och under dem finns det olika grader av raser. Där Judar, Zigerare, osv kommer lägst.

  Medans Sionismen endast har Judar i topp, och alla andra längst ner.

  Varför är en uppdelning bäst? För judarna är det bäst, för då får de sitt land de stulit genom folkmord, folkfördrivelser, bosättningar och murar.

  Hade du låtit mitt andra inlägg med flera länkar som visar på hur sionister tänker, så hade du förstått det också. Sionismen bär skulden till det som händer.

  Israel och Frankrike har inga likheter alls.

  Nej, palestinierna skulle inte köra bort dem. Tas orsaken till konflikten bort, vilka är ockupationen, bosättningarna, muren, vägran att låta palestinska flyktingar återvända, behandlingen av palestinierna osv. Så kan det bara bli fred, enda hotet skulle vara Sionismen och USA.

 19. Elias F Says:

  Om judarna hade fått flytta in i Israel/Palestina från början hade det inte varit någon mening med att skapa ett eget land.

  En uppdelning är bäst eftersom de flesta Israeler antagligen skulle vägra ha en palestinier som granne. Och vice versa.

  Israels och Frankrikes likhet är att båda grundats ur våldshandlingar. Och eftersom Frankrike blivit ett ”Bra” land så finns det ingen anledning att tvivla på att inte Israel skulle bli det också.

  När du säger så glömmer du bumerangeffekten. En av anledningarna att israelerna är sura är antagligen att de blivit illa behandlade i många år. Nu tar de ut sin aggression på palestinierna. Palestinierna är inga änglar eller perfekta människor så om Israel upphörde och palestinierna fick kontroll över den delen av området så skulle de antagligen ge igen på israelerna.

 20. pether85 Says:

  ”Om judarna hade fått flytta in i Israel/Palestina från början hade det inte varit någon mening med att skapa ett eget land.”

  Judarna fick flytta in, de bodde redan där.
  Alltså fanns det ingen mening att skapa ett land.

  ”En uppdelning är bäst eftersom de flesta Israeler antagligen skulle vägra ha en palestinier som granne. Och vice versa.”

  Och varför är det så?
  PGA Sionismen och Israels handlande!
  Hatet mellan Judar och Muslimer har endast skapats efter att Sionismen kom till.

  ”Israels och Frankrikes likhet är att båda grundats ur våldshandlingar. ”

  …..

  Franskarna gjorde uppror mot kungamakten för att få demokrati och rättigheter.
  Israelerna begick folkmord och folkfördrivelse mot ett annat folk för att de säger att det är deras land enligt deras egna bok, alltså får de göra så.

  Enligt dig finns det ingen skillnad mellan en Nazist som skjuter ner en zigens familj och en Mobbad 9åring som ger igen? De är ju båda två våld?

  ”Och eftersom Frankrike blivit ett “Bra” land så finns det ingen anledning att tvivla på att inte Israel skulle bli det också.”

  Israel har funnits i 60 år.
  De har aldrig gjort något bra.
  De har endast fortsatt med sin människofientliga politik.

  Sionismen Grundades och förde med sig en massinvasion av Judar till ‘det heliga landet’. Tillsammans med det kom Sionistiska rörelser som skulle breda vägen för en ‘demokratisk’ judisk stat, dvs, flytta på dessa människor som bodde där, då det inte kan vara en judisk stat om judar är i minoritet. Poof, 700k + palestinier på flykt. Du har ockupation, bosättningar, folkmord och en massa annat kul.

  Och för att palestinierna blir sura för detta, så har israel all rätt att fortsätta?

  Nä, ni Proisraeler är lite mindre funtade där uppe för att förstå saker o ting…

 21. Tetris Says:

  Jag skulle säga samma sak om dig Pether, med tanke på hur absolut oförmögen du verkar att förstå ett annat perspektiv än ditt eget.

  För övrigt är jag less på den här debatten, så härmed förklarar jag den stängd.


Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: