Om moraliska kompasser

Jag har alltid tyckt att ”det kändes så rätt” är ett ganska billigt uttryck. Det används vanligen i situationer där det finns en rationell eller formell (moralisk) regel mot beteendet i fråga, men det kändes så rätt att det bara inte kunde vara fel. Inte sant?

En möjlig tolkning är att det finns en moral någonstans utanför individen, och att känsla är det bästa sättet att ta reda på vad som är rätt och fel. Problemet är bara att medan vi kan resonera oss fram till en gemensam ståndpunkt, underkasta oss en religion, eller ansluta till den kultur vi lever i, är en känsla till sin natur individuell. Att hävda att moralen nås via känslolivet är i praktiken att hävda att moralen är olika för olika människor.

En annan möjlig tolkning är att det är känslan som faktiskt rättfärdigar handligen. Känns det bra så är det rätt, annars inte. Fullt genomfört leder det till anarki, varför man oftast brukar slänga på åtminstone ett ”så länge ingen annan blir skadad”. Med denna brasklapp fås en filosofiskt och praktiskt acceptabel morallära. Man ska inte plåga andra, man ska alltid bjuda till, men för övrigt kan man göra vad man vill. Som till exempel kyssa en annan kvinna som ett experiment, eller inleda ett förhållande med någon som är trettio år yngre (sålänge man själv är över femtio, förstås), eller avla barn med sitt eget helsyskon, eller sitta och runka i bilen utanför högstadieskolan medan flickorna spelar volleyboll på skolgården…

Precis. Fattar ni nu varför jag tycker att ”det kändes rätt” är förbaskat billigt? Det används oftast på ett okonsekvent sätt! Å ena sidan så kändes det rätt när jag gjorde X, och ingen blev skadad, så stick någon annanstans med din fundamentalistiska moral. Å andra sidan så känner jag mig äcklad när någon annan gör Y, det är så uppenbart fel, vi måste markera kraftfullt, vad gör regeringen?

Ska vi kalla det Henry Ford-moral? Alla får göra vad de vill, så länge jag tycker att det känns bra.

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

7 kommentarer på “Om moraliska kompasser”

 1. solitar Says:

  Men varför ska man inte göra det som känns rätt om det inte är ett direkt övergrepp på någon annan. Moral är ju något som måste ta ställning till själv. Min morla kan vara vitt skild från din – men ändå vara konsekvent. Lag är ju däremot fromaliserad moral. något vi reglerat i vår form av samhälle, genom sätt som vi kommit överens om är ok.

 2. Tetris Says:

  Oj, det var en helt annan fråga… och en som skulle kunna generera ett minst lika långt blogginlägg som frågan ovan. En bra anledning att låta bli att göra det som känns bra är om man rationellt kan räkna ut att det vore en dum idé (typ bränna alla pengarna på en shoppingrunda dagen efter löning…)

 3. yellowgrey Says:

  hej där matematikern! finns egentligen inget ‘rätt’ och ‘fel’ eller ‘gott’ och ‘ont’ allt utgår från personlig preferens. med vänlig hälsning

 4. Tetris Says:

  Aha, är det det som är din personliga preferens?

 5. yellowgrey Says:

  hej! jag glömde väl att lägga till att en personlig preferens är töjbar åt ena eller andra sidan av ‘rätt’ eller ‘fel’. Som du skriver ‘det kändes rätt’ kan ju användas i fanatism t.ex.

  Skrev så här häromdagen: Vad är moral? Vem sätter moral regler? Är det ett kulturellt arv eller är det människor i nutiden som sätter moralen t.ex. att det är fel att ha sex innan man gifter sig? Vem påstår det? jo dem som äger moralen. Hade vi, människor en annan moral omkring 1000-talet eller har moralen förändrats?

  Själv ställer jag ofta frågorna, för vem? för vilka? och varför?

 6. Tetris Says:

  Nu är jag förvirrad. Påstår du att rätt och fel finns, eller att de inte finns?

  Jag håller med dig om att det är oerhört nyttigt att fråga varför? och för vem? och vad ligger bakom? och hur blev det så här? Försöker göra det själv, så ofta jag kommer åt.

 7. yellowgrey Says:

  ‘rätt’ och ‘fel’ finns men det är töjbart. Vad som är rätt för en människa är fel för någon annan.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: