Herre på täppan

Jag förmodar att de flesta redan har hört talas om paradoxen med Gud och den stora stenen. Anta att Gud är allsmäktig, han kan göra vad som helst. Kan han skapa en sten som är så stor att han själv inte kan rubba den? Ett smålöjligt ”bevis” för Guds icke-existens (man kan lika gärna påstå att barberarens paradox bevisar att det inte finns några manliga barberare, i alla fall inga som har monopol i sin stad).

En relaterad, och i mitt tycke betydligt mer intressant, fråga är hur en allsmäktig, vördnadsvärd Gud och en absolut moral kan samexistera. Har Gud definierat moralen? Det skulle innebära att ”gott” blir logiskt ekvivalent med ”något som Gud gillar”. Tänk om Gud ändrar sig? Du ska inte döda – förutom den där hädaren i utkanten av stan, honom vill jag att du slår ihjäl. Och hur kan man respektera en Gud som inte är något annat än en despot, oavsett hur välvillig han är?

Nähä, så låt oss anta att Gud inte kan bestämma över moralen. Den bara finns. Hmm… det innebär att Gud är underställd moraliska regler. Är han verkligen den högste i så fall? Moralens bud står ju högre än vad han gör.

Detta är inte en logisk paradox, snarare en teologisk. Så kom igen teologer, vad är lösningen?

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment på “Herre på täppan”

  1. Fjelle senior Says:

    Jag skulle inte säga att Gud har bestämt moralen. Jag skulle vilja ha presens: Gud bestämmer moralen. Saken är nog den att det som är gott är gott inte enbart därför att Gud har behagat bestämma så, utan därför att det är i överensstämmelse med Gud, som är god. Och varför är Gud god? Det är en fråga som spelar i samma division som Vem skapade Gud? – Vi kommer inte bortom. Men om tanken att Gud kan ändra sig betyder att Gud inte har någon förblivande identitet (”personlighet”) och/eller inte behöver vara sann mot sig själv, då kan man antagligen logiskit sett hamna var som helst.
    Fjelle senior


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: