Om problemlösning

Det finns två fundamentalt skilda attityder för att ta itu med komplicerade problem. Den ena går ut på att leta efter en grundorsak, medan den andra innebär att försöka lösa problemet praktiskt, här och nu. Den första kan pejorativt beskrivas som att rota i en massa skit istället för att göra något, medan den andra nedsättande kallas ”att bota symptomen men inte sjukdomen”. De här två attityderna existerar, sida vid sida, på en hel del olika områden. Inom psykologin kan vi t ex känna igen psykoanalys och kognitiv beteendeterapi. Om problemet utgörs av en grupp stökiga ungdomar, brukar debattörer till vänster förespråka lösningsmodell A, medan de till höger förespråkar modell B. Även i ingenjörsproblem dyker modellerna upp, t ex i trafikplanering. Ska vi (modell B) bygga en ny väg för att hantera trafiköverskottet? Eller ska vi (modell A) försöka bryta vårt samhälles bilberoende genom diverse åtgärder såsom kollektivtrafik, kortare avstånd mellan bostäder och arbetsplatser, et cetera?

Vilken av lösningarna är då rätt? Den som fungerar, naturligtvis. Och vad som fungerar, det varierar från situation till situation. Vanligen kan man inte veta vad som kommer att fungera, annat än genom en titt i kristallkulan. Om man bygger en ny väg, kanske det behövs en till om femton år – eller så räckte det så. Om man avstår från en ny väg och satsar pengarna på andra åtgärder, kanske man verkligen lyckas få ner trafiken – eller också sitter man där efter femton år, med ännu värre köer och överbelastning på den gamla vägen.

Hur som helst är det tämligen underhållande att identifiera förespråkare för modell A respektive modell B i politiska debatter.

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi, politik, psykologi

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: