Självmord – den yttersta själviskheten

Debatten om dödshjälp pågår sedan en tid tillbaka i SvD. Först ut var Anders Arborelius som, föga förvånande, är emot. Näste man att yttra sig var Manólis Nymark, som, skrattretande nog, försökte övertyga Arborelius om att dödshjälp borde vara tillåtet genom att jämföra med abort! Jag tror på något vis inte att argumentet går hem… Även nästa inlägg i debatten argumenterar för, och nu idag kom ännu ett från Michael Gajditza. Är konsensus i frågan verkligen så stor? Märkligt.

Gajditzas huvudtes är att var och en har oinskränkt bestämmanderätt över sitt liv, och därmed även över när det tar slut. Och det låter ju bra. Problemet är att det inte är sant. Jag kan inte bestämma mig för att gå ner och plocka blommor i stationsparken, även om jag skulle vilja. Och det har inte ett dugg att göra med det faktum att det är vinter. Skyldigheterna mot anhöriga går rentav längre än det enkla ”förbjudet att skada andra”. En förälder med småbarn kan inte bara bestämma sig för att sticka, oavsett om man känner för att lämna stan eller lämna jordelivet. Även andra människor kan förtjäna att få hänsyn: föräldrar, livskamrat, syskon, vänner… Jag tycker att självmord är fantastiskt besvärligt, för det är så själviskt. ”Jag vill inte vara med längre” – nähä, har du tänkt på att andra kanske blir ledsna om du dör?

Ovanstående handlar förstås inte om dödshjälp, utan om självmord. Bara så ingen missuppfattar det. Dödshjälp är ett specialfall som förtjänar specialbehandling. Kommer kanske senare.

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “Självmord – den yttersta själviskheten”

 1. Regnguden Says:

  Dödshjälp är både synd och skam, det är en självisk handling som människan skall avhålla sig från. Självmord begås av människor som har psykiska problem. Det är Löjligt att tro att man kan avsluta sitt liv bara för att man inte orkar leva längre på grund av obotliga sjukdomar osv. Resonemanget i kring dödshjälp är fullkomligt absurt och hör inte hemma i ett civiliserat modernt samhälle, jag tror ingen förnuftig och sansad människa vill ha detta!

  Det är en samvetsfråga, och dessutom kommer dödshjälp att missbrukas precis som det gjordes av nazisterna i Tyskland under 1930-talet. Det är skam!

 2. Källing Says:

  Aktiv dödshjälp kan vara moraliskt försvarbar som straff, dvs. dödsstraff. Svårligen i andra fall. Att bära lidande med värdighet är givetvis ingen lätt sak och man bör förespråka en sådan hållning med gärningar snarare än med ord, men kan beundra den desto mer. Ett med värdighet buret lidande inspirerar, tröstar och stärker andra som vacklar under en betungande livsbörda och är därmed meningsfullt, för att inte säga: meningsalstrande.

  Självmord är givetvis den yttersta egoismen – och egoismens yttersta konsekvens! – men vem vet vilka val man själv fattar i framtiden!! Det som går att förutse, det går inte att påverka. Men det som går att påverka, det går inte att förutse. Denna aristoteliska sanning är varje profets mardröm och givna rättesnöre! Mången stursk moralist som fördömt självmordet har slutat sina dagar för egen hand, det måste man ödmjukt göra klart för sig…

 3. Anonyme P Says:

  Alla åsikter skall respekteras, kom ihåg att vi befinner oss i de första stapplande stegen i en dialog som kommer att pågå i 100 år innan vi kommer vidare, vad nu det betyder. Därför: Ha högt i tak, kalla inte Manolis Nymarks inlägg som skrattretande, hans åsikt är lika mycket värd som någon annans, minst!

 4. Tetris Says:

  Det är inte hans åsikt som är skrattretande, utan hans argumentationsteknik. Vill man övertyga en abortmotståndare som Arborelius om att dödshjälp är ok, så ska man nog inte jämföra det med abort.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: