Tic-tac-toe

”Rules of Play” är en lärobok i speldesign, och innehåller följaktligen en och annan övningsuppgift. En uppgift som bitit sig fast i mitt huvud är ”förändra reglerna i Tic-tac-toe så att det blir ett intressant spel för vuxna!” Tic-tac-toe spelas som bekant på ett bräde med 3×3 rutor, två spelare turas om att markera rutor, och den som först får tre i rad vinner. Problemet är att om ingendera spelaren gör ett misstag, kommer spelet att sluta oavgjort.

Hmm… till att börja med så finns ju redan Luffarschack (oändligt bräde, fem i rad krävs för att vinna) och Fyra i rad (bräde med 6 rader och 7 kolumner, spelarna kan bara välja kolumn, men måste ta raden längst ner i vald kolumn, fyra i rad krävs för att vinna). Båda är betydligt intressantare än originalspelet, men båda är obalanserade. I Fyra-i-rad vinner alltid den som börjar, om han inte gör ett misstag. Och även i Luffarschack är det en stor fördel att börja.

En annan modifikation såg jag i Dan Glimnes bok ”Nya spel”. Glimne kallar sin variant för Tesseract, och har utökat spelets vanliga två dimensioner till fyra! Brädet är 4x4x4x4 rutor stort, och fyra i rad krävs för att vinna. Jag har inte spelat det tillräckligt för att kunna säga om den som börjar kan tvinga fram vinst i den här varianten, eller om perfekt spel från båda spelare med nödvändighet leder till oavgjort. Men kul är det!

Min alldeles egna ide till förnyelse av Tic-tac-toe går ut på att tillåta omflyttningar av brädet. Den spelare, vars drag det är, kan antingen välja att markera en ruta, eller att lyfta upp en rad och flytta den till andra sidan av brädet (på ett sådant sätt att brädet fortfarande är 3×3 rutor, förstås). Frågan är hur man skulle lösa det praktiskt. Kanske om de nio rutorna är nio pusselbitar, modell pusselmatta?

Annonser
Explore posts in the same categories: blandat

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: