Om lagars räckvidd

Vänsterpartiets förslag om förbud för sexköp, även utomlands, får stöd lite varstans ifrån. Både Kajsa Wahlberg (Rikskriminalen) och Lars Jalmert (Stockholms universitet) säger till SvD att en sådan utvidgning vore en bra markering. Ingen av dem tror dock att det kommer att gå att få till några fällande domar – redan inom Sverige har det ju visat sig svårt att fälla folk för köp av sex.

En sak som jag anser att riksdag och regering borde fundera på, är själva legitimiteten i att lagstifta om handlingar som begås utomlands. Vårt globala juridiska system bygger ju på principen att ett lands lagar gäller på detta lands territorium. Den lag v efterfrågar skulle gälla alla svenskar oavsett var de råkar befinna sig. Man kan för all del tänka sig ett sådant system också, där ett lands lagar gäller det landets medborgare oavsett var de råkar vara. Men det blir lätt oerhört förvirrat. Tänk bara tanken att en britt och en svensk skulle mötas på en bilväg. Åt vilket håll ska man väja? Även om man låter ”ordningsregler” vara lokala, men ”kriminaliseringar” vara knutna till medborgarskapet, uppstår märkliga situationer. Ett nederländskt pass ger frikort till att röka marijuana, medan de flesta andra på festen skulle bli bötfällda för samma beteende. Och alla de där små länderna som för ögonblicket lever av att erbjuda snygga fronter till skumma företag och skattefria pengaplaceringar till krösusar, de skulle garanterat legalisera mord, våldtäkt, tortyr och annat gosigt, och sedan sälja medborgarskap dyrt. Nej, det är nog bäst att hålla sig till territoriella lagar ändå.

Så vad är det v vill uppnå? Att den som någon gång köpt sex, oavsett var, och därefter kommer till Sverige, ska kunna lagföras för sin handling? Det är ju först som någon kommer till svenskt territorium, som svenska lagar kan börja gälla. … Men nu börjar det lukta retroaktiv lagstiftning, som är förbjudet enligt FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Artikel 11.2 säger där:

Ingen må dömas för handling eller underlåtenhet, som vid tidpunkten för dess begående icke var straffbar enligt inhemsk eller internationell rätt. Ej heller må högre straff utmätas än vad som var tillämpligt vid tidpunkten för den straffbara gärningens begående.

Köp av sexuella tjänster är inte straffbart enligt internationell rätt. I många länder är det heller inte straffbart enligt inhemsk rätt. Sexköp i någon av dessa länder är helt enkelt inte straffbart vid handlingens begående. Därmed bör sexköparen heller inte kunna dömas vid ankomsten till Sverige, den tidpunkt då han träder in under svensk lag.

Men det förstås, det är ju ingen som tror att någon kommer att bli dömd i enlighet med en eventuell ny lag. Så då kanske vi klarar oss undan brott mot denna den mest grundläggande av FN:s alla deklarationer?

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi, politik

Etiketter: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: