Var sak på sin plats!

Var sak på sin plats, det har ni väl hört? Nu är det inte vilken sak som helst jag tänkte skriva om, utan det. Det där som det smusslas med och stoltseras med, det där som kan bli oerhört kliniskt och sterilt, eller smutsigt och äckligt, eller spännande och farligt, eller gosigt och tryggt, det där som för de flesta är det mest privata, men som man trots det ständigt hör talas om, det där lilla ordet som kan skrivas med en siffra om man vill… Sex.

Sex är en sådan där sak som mycket tydligt ska hålla sig på sin bestämda plats. Förr, ni vet då när det var sämre och folk inte begrep någonting, var den platsen äktenskapet. Inte för att sexet höll sig där i praktiken. Människor har en viss tendens att göra som de vill, snarare än som de borde. Men alla var tämligen överens om att det var där det hörde hemma. Man var också överens om vad som är det godtagbara syftet med sex: att avla barn. Härav förbud mot onani, till exempel, men även sex enbart för nöjes skull har setts med stor misstänksamhet.

Sedan kom det glada sjuttiotalet och nu är vi så frigjorda så – eller? Knappast! Vilka situationer och syften som legitimerar sex har förändrats, men är fortfarande strikt reglerade. Sexets rätta plats anses numera vara mellan två vuxna som vill ha det skönt tillsammans. Inte för att det håller sig där i praktiken. Sex är till exempel flitigt använt som betalningsmedel, eller som en tjänst att sälja. Men alla är tämligen överens om att detta är förkastligt. Likaså anses det numera tveksamt att ha sex mest för att ens partner vill, något som förr var fullt legitimt. Det är alltså inte så att gränserna för det tillåtna endast har flyttats utåt, även om de huvudsakligen får sägas ha vidgats. Det godtagbara syftet med sex är nu för tiden njutning, och mycket riktigt betraktas inte längre onani som något skadligt. Porr, däremot, ligger alldeles för nära ”sex mot betalning” för att vi ska godta det.

Man kan tycka att vår tid har bättre värderingar än man hade förr. Man kan omvänt tycka att de traditionella värderingarna är de bästa, och att nutidens omdefiniering av ”okej sex” är liktydigt med moralens förfall. Men man kan inte komma och påstå att vi nuförtiden är frigjorda, i bemärkelsen att allt anses okej och det inte finns någon moral elller några fördömanden alls. Det är bara inte sant.

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: