Om fria marknader

Historien är gammal, jag vet.. Två veckor sedan, det är ju rena urtiden med internetmått mätt. Och så länge sedan är det som mitt husorgan SvD rapporterade om viss överetablering av skolor i Stockholm. Oppositionsborgarrådet Roger Mogert varnar för att skolor kommer att läggas ned, medan skolborgarrådet Lotta Edholm menar att Stockholms skolor ”står sig bra” i konkurrensen. Hm. Konkurrensen med vilka då? Alla kan ju inte vara bäst… aha, med skolorna i kranskommunerna? Ja, nedläggningar i Botkyrka eller Sollentuna är ju inte Edholms problem.

Sarkasm åsido: var det inte precis den här situationen man kunde vänta sig, när skoletableringen blev friare? Erfarenheten har ju gång på gång visat, att fria marknader brukar leda till att utbudet blir större än efterfrågan.

Annonser
Explore posts in the same categories: ekonomi, politik

Etiketter: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommentarer på “Om fria marknader”

 1. Fjelle senior Says:

  Historien har väl också visat, att denna överetablering ändå är mer effektiv än en monopolsituation, som vet (eller kanske man skulle säga kan veta) precis hur mycket som behövs och kan dimensionera efter det. Eller är det bara växlingarna i människors val som planekonomin inte klarar av? Den som först klarar av att kombinera monopolets möjlighet att dimensionera med marknadens effektivitet får ett enormt försprång i konkurrensen.

 2. Tetris Says:

  Frågan är om den är mer effektiv när det gäller skola. Vad händer med eleverna när en skola går i konkurs? Vilken skola kan ta emot dem med kort varsel?

 3. barfotahippien Says:

  Kommunala skolan är enligt skollagen skyldig att ta emot dem, det är bland annat därför de får högre skolpeng än friskolor.

  Detta är också förövrigt enligt mig det största problemet med friskolor.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: