Om bristen på ID-kort

Ibland är det bra att kunna legitimera sig. Och vid de flesta av dessa tillfällen är det en fördel att ha en legitimation som visar personnumret. Det gäller både bankkontor, butiker, videouthyrare… snart sagt alla blir misstänksamma om någon halar upp en utländsk legitimation, och banker brukar vägra att göra affärer med folk som inte kan visa att de faktiskt är bosatta i Sverige.

Var får man då tag på en svensk identitetshandling? Pass är bara för medborgare, och det nationella identitetskortet likaså. Svensk kassaservice ger inte ut ID-handlingar sedan ett halvår tillbaka. De flesta banker ger ut e-legitimationer, men bara Swedbank utfärdar ID-kort. Och då bara till sina kunder. Och kund i banken är man ju inte, för man har bara utländsk legitimation. Moment 22!

Utredning lär dock vara på gång.

Annonser
Explore posts in the same categories: politik

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommentarer på “Om bristen på ID-kort”

 1. Fjelle senior Says:

  Det låter för dumt för att vara sant. Hör alla utländska medborgare i Sverige till den svarta ekonomin? Om inte, hur löser de problemet? Borde inte utländsk legitimation i kombination med svenskt personbevis styrka både att man är den man är och att man är bosatt i Sverige?
  tycker
  Fjelle

 2. Tetris Says:

  Somliga banker accepterar det, men inte alla. Det är inte omöjligt att ta sig runt problemet (som du skrev, utländsk leg plus svenskt personbevis, till exempel), det är bara struligt. Plus att det inte är så kul med misstänksamma blickar från kassapersonalen hela tiden.

 3. Fjelle senior Says:

  Jag är fortfarande förvånad. Dessutom borde inte banker ha rätt att neka utlänningar att öppna konton etc. Åtminstone inom EG skall ju gränserna vara öppna, eller har vi inte kommit så långt ännu?
  Fjelle
  Dessutom råkar jag (av skäl som jag för säkerhets skull inte redovisar) känna till att just Swedbank kan tänka sig att ha affärer med folk som inte är bosatta i Sverige


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: