FINANSKRIS! PANIK!!!

Sambons kommentar vid frukostbordet: ”Undra på att börserna faller, när varenda tidning har KRIS och PANIK i stora svarta bokstäver på omslaget!”

Ekonomi är ett märkligt ämne, där det ligger och svävar mellan biologi och sociologi. Som ingenjör och storslukare av fantasyböcker ligger min förståelse närmare det biologiska planet. Mat och skydd mot väder måste vi ha för att överleva. Saker är värdefulla om de kan ätas, användas för att bygga hus, eldas för värme och el, omvandlas till maskiner som gör nyttiga saker, eller på något annat sätt underlätta min överlevnad. Aktiebörserna ligger närmare sociologin, på så sätt att värdefullt är det som folk bestämmer sig för att det har ett värde. En gång på en resa satt jag bredvid en ekonom som låg åt sociologihållet. Han klämde ur sig som en självklarhet, att Sverige har ingenting av värde norr om Stockholm. Och jag blev alldeles paff: men järngruvan i Kiruna då? Eller vattenkraften? Eller all denna skog?

I min enkla, ingenjörsmässiga, värdeabsoluta värld är en börskris inte alls konstig. Så gott som alla börsvärden är ju människokonstruerade, och vad människor har skapat kan människor också riva ner. Vad angår det mig hur aktiekurserna svänger?

Problemet är att det angår mig visst. För ekonomin sitter ihop längs hela spektrumet. Kris i sociologiänden betyder problem i biologiänden. Personligen riskerar jag varken svält eller hemlöshet, men alla är ju tyvärr inte så lyckligt lottade.

Annonser
Explore posts in the same categories: ekonomi, filosofi, nyheter, sambon säger

Etiketter:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “FINANSKRIS! PANIK!!!”

 1. LatentEnergi Says:

  Allan Greenspan ska man lyssna på, han varnade tidigt för att denna kris kommer
  att bli den värsta på 100 år.

  Nu är Island till salu. (Inte officiellt.)
  Jag tror denna kris kommer att ändra alla kartor.
  Vem köper Isand? UAE (förenade arab emeiraten) eller Norge?

  Anders Borg sa att insättargarantin skyddas av en fond på 17 miljader.
  Det motsvarar 2000 kr per svensk, det är ju långt ifrån tillräckligt !

  Ska man växla till JPY?
  Snart införs i princip undantagslagar där man inte längre tillåts ta ut valuta?

  Någon av er läsare som var med 1929 och kan berätta vad som kommer att hända?

 2. Fjelle senior Says:

  Bra kommentar det där med biologi och sociologi, men det gäller den reella ekonomin, där pengar representerar ett underliggande värde, biologiskt eller sociologiskt värdefullt. Vi har pengar för att det är enklare än bytesringar. Till detta kommer en aspekt till, nämligen finansvärlden där pengar får sitt eget liv utan koppling till ekonomiska realiteter. Skillnaden dem emellan är så stor som skillnaden mellan fakta och fantasi.
  Fjelle

 3. Tetris Says:

  Åh… jag uppfattar sociologi som ”vetenskapen om människans påhitt”, ungefär. I en samhällelig kontext, förstås. Sociologi är de värden och förhållanden vi har skapat själva, och det var finansekonomin med sina fantasivärden som jag syftade på med ”den sociologiska sidan av ekonomin”.
  Kollade just in Wikipedia, och det verkar som att min syn på ”sociologi” är vad som brukar kallas ”socialkonstruktivism”. Det finns tydligen även en mer ”realistisk” (=verkligheten blir som den blir oavsett vad vi tycker) gren av sociologin. Det kanske är den du är bekant med?

 4. Fjelle senior Says:

  Min tanke var att det biologiska värdet (t ex näringsvärdet i maten) inte är riktigt samma sak som det av människor överenskomna värdet, t ex att juice är dyrare än mjölk, inte för att det är nyttigare utan för att det anses ”finare”. Men där motsvaras ändå priset av något riktigt, en vara. På finansmarknaderna finns stundom groteskt uppblåsta värderingar, som inte har någon djupare grund än att kedjebrevstendenserna gör att så länge det finns köpare stiger priserna (och vinsterna), och när det sedan faller blir det också överdrivet med hjälp av blankning (spekulation i att priserna skall falla). Där representerar knappast pengarna några verkliga tillgångar längre, utan huvudsakligen förväntningar om framtida transaktioner.
  Fjelle


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: