Vad demokrati inte är

Jag fick en intressant kommentar på mitt förra inlägg. Signaturen Bengt skriver: ”Den här bisarra historien har en orsak, att kristdemokraterna inte kan acceptera det 71 % av svenska folket (enligt en Sifomätning från januari i år) är för och som i princip ALLA remissinstanser är för förutom vissa religiösa samfund”. Som om det vore något dåligt att Kd har en egen åsikt. Har vi inte tillräckligt många partier redan, vilkas partiprogram består i att stöpa om resultatet från Sifo-mätningar till den egna retoriken? Kd har åtminstone en ingenkänningsbar konservativ profil, till skillnad från alla dessa mittenpopulister. <ironi> Åh, ursäkta, populist kan man ju bara vara om man är främlingsfientlig. </ironi> Nej, heder åt Kd för att de vågar sticka ut!

Demokrati innebär inte att samtliga politiska partier är likadana. Demokrati innebär att åsikter bryts mot varandra. Ibland når man en kompromiss som är acceptabel för alla. Ibland kan man inte kompromissa, och då får majoriteten avgöra.

Demokrati innebär inte att minoriteten måste ge upp sin uppfattning, enbart för att de är i minoritet. Att acceptera att bli nedröstad är inte samma sak som att behöva sätta sitt namn under beslutet. Tvärtom, en grundläggande mötesteknisk rättighet är att reservera sig mot beslut man anser dåliga. I en fungerande demokrati finns dessutom möjligheter att fortsätta argumentera och propagera för sin åsikt, och att arbeta för att riva upp beslutet i fråga.

Demokrati innebär heller inte automatiskt att vad majoriteten anser, det är det rätta och det goda. Demokrati är inte ett etiskt system, det är ett sätt att fatta beslut. Det frekventa åberopandet av ”folkviljan” eller ”majoriteten” för att ge legitimitet åt en åsikt, är bara löjligt så länge det inte görs konsekvent. Och jag har hittills aldrig träffat på någon som gör det konsekvent; istället används argumentet som stöd för beslut och värderingar man gillar, medan beslut och värderingar man ogillar bortförklaras med att folket blivit förlett av motståndarsidans propaganda eller med att folk är dumma och inte förstår sitt eget bästa. Etiken kommer uppenbarligen någon annan stans ifrån.

Jag vill inte leva i ett land där alla förväntas ”acceptera demokratiskt fattade beslut”, inte om ”acceptera” antas betyda ”hålla för riktigt och ställa sig bakom”. Om individer kan begå misstag, vad garanterar att kollektiv inte kan det? Och var är åsiktsfriheten, om alla måste tycka som alla andra? Jag vill inte rösta i ett val där samtliga partier arbetar för att driva igenom majoritetens åsikt – varför har vi i så fall partier? Kd och mp, fortsätt vara de underbart individuella organisationer ni är! Och övriga partier: skaffa er en profil, kommunicera den, och var konsekventa i ert beslutsfattande och hur det relaterar till er profil – annars kan ni glömma att få min röst.

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi, politik

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: