Bilspel

Nej, nej, inte Grand Theft Auto. Bilspel som i ”spel man ägnar sig åt medan man åker bil”. För alla oss som ännu inte har video inbyggt i sätet framför, kan Tetris stolt presentera följande hybrid mellan Ricochet Robots och Ordbygge.

Förresten, låt mig börja med att presentera Ordbygge. Det var på mjölkpaketen för en tio år sedan: tag bokstäverna från en registreringsskylt och skapa ett ord där dessa tre bokstäver ingår, i rätt ordning! Av bokstäverna GRD kan man till exempel få GulRöD, GRäDde eller GåRD… Det är vanligen en god idé att hoppa över skyltar som innehåller Q eller W, för de är ändå helt hopplösa. Om X får vara med är en smaksak. Det är också smart att på förhand komma överens om ifall böjda ordformer, egennamn etc räknas eller inte.

Min vidareutveckling av spelet går ut på att inte bara skapa ord, utan skapa så korta ord som möjligt. Man måste lägga till minst en bokstav, så det kortaste möjliga ordet har fyra bokstäver. Spelas som Ricochet Robots: Alla håller skarp utkik efter nästa registreringsskylt. Beroende på trafikmängd och vägtyp kan det vara nästa bil vi möter, nästa bil vi kör om, nästa som kör om oss, eller helt enkelt nästa bil vars registreringsskylt någon lyckas läsa. Så fort någon läst en spelbar skylt, läser han/hon upp de tre bokstäverna högt. Spelomgången har börjat! Alla börjar bygga ord, tyst för sig själva. När någon har ett ord, säger han/hon högt hur många bokstäver ordet har. Detta är signalen till den som vaktar tiden att sätta igång sin tidtagare (i Ricochet Robots är det ett timglas, vilket funkar dåligt i bil, men någon har säkert en passande alarmfunktion i sin mobiltelefon). Nu har alla en minut på sig att komma på något kortare eller lika kort. Så fort man har ett nytt ord, säger man antalet bokstäver högt. Men man får aldrig bjuda över sig själv! Varje nytt bud måste vara kortare än allt man själv sagt förut. Däremot får det vara längre än vad andra har sagt.

När tidtagaren piper (eller vad den nu gör) är det dags att bestämma vem som vann. Den, som sagt den lägsta siffran, börjar med att presentera sitt ord. (Om flera sagt samma, lägsta, siffra, börjar den som sa ifrågavarande siffra först.) Är ordet godkänt, har han/hon vunnit omgången och får en poäng. Annars går budet vidare till den med den näst lägsta siffran, och så vidare tills någon har ett godkänt ord. Sedan är det dags att hålla utkik efter en ny skylt, och så fortsätter spelet tills någon fått fem poäng, tills man kommit fram till Gävle, eller hur länge man nu vill hålla på.

Annonser
Explore posts in the same categories: blandat

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment på “Bilspel”

  1. Daniel Says:

    Kul!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: