Om övertalningsdefinitioner

Maria Edholm Chami argumenterar i SvD att ett fotbollsderby inte längre är någon vidare barnvänlig miljö. Den miljö hon beskriver är mycket riktigt inte särskilt barnvänlig, med supportrar som ”är hotfulla”, skriker att den andra sidan ska dö, och kastar bomber. Men sedan faller Edholm Chami i fällan med övertalningsdefinitioner, och riktigt ordentligt ändå.

Alla dessa handlingar ska sammanfattas med ett ord: våld! Den som inte tycker det har tappat omdömet.

Jag vet inte exakt vad som innefattas i att ”vara hotfull”, men den bild jag får i huvudet handlar mycket om kroppsspråk, minspel och yttranden. Att skrika ”du ska dö!” är däremot väldefinierat. Oacceptabla handlingar förvisso, men våld? Våld är användning av mekanisk kraft mot någon, på ett sätt som skadar och/eller är avsett att tvinga (parafraserat från Wikipedia). Att kasta bomber är helt klart våld. Att ställa sig och skrika är det inte, oavsett vad man skriker.

Alla dessa handlingar kan utmärkt väl sammanfattas i ord av typen ”oacceptabelt!” eller ”ociviliserat!” Problemet med det är, att det hade fått skribenten att låta lite som en moraltant, och det är kanske inte så roligt. Alltså väljer man att kalla alltihop ”våld”. Det förutsätts nämligen att samtliga läsare delar premissen ”våld är alltid oacceptabelt”. Åtminstone föreställer jag mig att det är så det går till.

Problemet med att göra sin egen definition av ordet ”våld” är förstås, att vad skulle kunna hindra supporter-Sven från Svedala att hävda sin definition? ”Nää då, fyrverkerierna är inte alls våld, de bara hör till spelet.” Plus att ordet, om det definieras om för många gånger, till slut förlorar all betydelse utom den känslomässiga. Att säga ”X är inget annat än våld” betyder då till slut bara ”jag anser att X är avskyvärt och borde förbjudas”.

Eller har jag helt enkelt tappat omdömet?

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi, språk

Etiketter:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: