Om att visa sig handlingskraftig

Kommer ni ihåg de tecknade Bamse-filmerna? En återkommande scen är den när Bamse är i knipa på något sätt. Lille Skutt hoppar upp och ner och skriker i falsett: ”Vi måste göra något, gör något, gör något!” Skalman ler roat, och med orden ”Jag gör!” trycker han på en knapp. Ut kommer en robotarm som på något vis reder upp situationen.

Ibland tycker jag mig känna igen den scenen även i verkligheten. Efter en eller två alarmerande artiklar står en icke föraktlig del av opinionen och hoppar upp och ner och skriker: ”Gör något!” En handfull politiker från olika delar av spektrumet kommer med sitt ”Jag gör!” i munnen på varandra. Och ut kommer sådana hårresande förslag som omvänd bevisföring i våldtäktsmål, eller löjliga säkerhetsåtgärder som enbart försvårar för den som vill vara laglydig (tänk flygplatssäkerhet, tänk sänkta hastighetsgränser, tänk DRM och Spore)… ok, mitt sistnämnda exempel kommer inte från politiker, och den ”icke föraktliga” opinionen är inte så mycket mångtalig som rik. Ut kommer alltså Skalmans robotarm, men i verkligheten gör den ofta mer skada än nytta.

Vid problemlösning gäller det att tänka efter. Förhindrar lösningen det vi vill förhindra? Inför lösningen nya problem, större än det ursprungliga? Det viktiga är faktiskt inte att göra något, utan att åstadkomma något.

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi, politik

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: