Ett bättre sätt att spendera försvarsbudgeten

Efter beskedet att inga förband läggs ner, kommer SvD med en artikel om hur sparandet på försvarsmateriel riskerar att leda till förlorade arbetstillfällen. Tja. Det är ju tämligen uppenbart från medierapporteringen vad som är det svenska försvarets huvuduppgift. Inte att slå tillbaka ryssen. Inte att bekämpa terrorism och opieodlingar i Afghanistan, inte att beskydda civilbefolkningen och hjälporganisationerna på godtyckligt krigshärjat område i tredje världen. Nej, den viktigaste anledningen till att konungariket Sverige har en arme, ett flygvapen och en flotta är att det ger arbetstillfällen, både för soldater och officerare, och för alla som arbetar med att laga mat, bygga båtar, sy uniformer, vända papper etc.

Men snälla regeringen och alla andra som bestämmer: finns det verkligen inget bättre för alla dessa människor att göra, än att springa omkring i skogen och leka krig? Jag vet massor med saker som borde få bli gjorda. Bygga och renovera – både vägar, järnvägar och bostäder. Flottan kunde få förstärka kustbevakningen, och flygvapnets piloter kunde flyga ambulansflyg och andra brådskande transporter. Tullen skulle nog heller inte må dåligt av mer resurser. Skolan behöver fler manliga lärare – det passar inte alla, men några borde kunna omskolas. Likadant för sjukvården. Eller helt enkelt en sådan sak som att plocka skräp.

Vad sa ni, sa ni? Har vi ett annat mål med försvaret, än att bara hålla folk i arbete? Jamen säg det då. Rapportera då om nedskärningarna i termer av minskad försvarsförmåga, istället för i termer av förlorade arbetstillfällen. Pfft.

Annonser
Explore posts in the same categories: politik

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: