Intet nytt under solen

Då Selma Lagerlöf skrev ”Nils Holgerssons underbara resa” lät hon Nils och gässen flyga förbi Halland, enligt uppgift för att hon inte hann skriva något hallandsäventyr före deadline. Istället kom den här novellen ut ett par år senare. Och att den kom ut separat var nog tur för ”Nils Holgersson”, annars hade denna klassiska geografiroman stått på svarta listan sedan länge. Lagerlöfs hallandshistoria får ”Tintin i Kongo” att verka upplyst… Hör bara.

Längre fram på kvällen hade fadern ropat Sigurd till sig. Han hade ställt honom mellan sina knän och börjat tala med honom om tattarna. »Kom ihåg vad jag säger dig,» hade han sagt, »och glöm det aldrig! Du ska akta dig för att ha något att göra med tattare, för de är inte som vi andra, och de blir aldrig som vi. De har något vilt i sig, så att de inte kan förmå sig att bli boende under tak, utan jämt ska de stryka omkring på landsvägen.

Sedan Sigurds far dött gifter modern om sig med en tattare. Och mycket riktigt låter denne gården förfalla, medan han slarvar omkring på vägarna och stjäl. I slutet är Sigurd tillbaka på sin fädernegård, och försöker arbeta upp den igen.

»Han visste detta med märgeln, han visste det hela tiden!» tänkte Sigurd. »Och han valde att dra omkring som en tiggare framför att stanna hemma och arbeta och göra oss alla rika!» Men denna tanke väckte inte hat eller bitterhet hos honom, utan bara ett stort medlidande. Han förstod, att tattarn inte hade kunnat tänka eller handla, som han borde ha handlat. Han var av en annan art, och han måste leva så, som hans art bjöd honom.

Förskräckligt, eller hur? Vilka fördomar…

Frågan är då hur man ska bedöma nyheten om en ”otrohetsgen”. Forskare vid Karolinska institutet har hittat en genvariant som korrelerar med äktenskapskriser och partnerbyte. Kort sagt, en gen som gör bäraren benägen att bryta upp och slarva runt, istället för att stanna och arbeta. Same same but different… ja, vi har ju släppt detdär med rätt och fel sedan Lagerlöfs dagar, så vi kallar inte slarvpellarna för ”dåliga människor” längre. Men annars?

Predikaren hade rätt. Det finns inget nytt under solen.

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi, politik, psykologi

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommentarer på “Intet nytt under solen”

  1. Fjelle senior Says:

    Det är nu inte enda varianten av den tanken att om man har de generna är man sådan. Jag skulle säga att det är en del av människans storhet att hon kan välja och även att hon eftersom hon har ett val också har ansvar. Jag tycker det är att förminska människor att säga ”hon är sån/hon är av den släkten/hon har de generna – hon kan inte hjälpa det”. Lika fullt var det i årtionden de homosexuellas huvudargument: Jag kan inte rå för att jag är sån. Är argumentet bättre där?
    Fjelle

  2. Tetris Says:

    Håller helt med dig; att frånsäga en människa ansvar är att förminska henne. Oavsett om man skyller på generna/släkten/blodet eller om man skyller på samhället/omständigheterna/uppväxten/kulturen. Poängen med ovanstående inlägg var snarare att peka på det absurda i att resonemanget ”tattarna är födda sådana” är tabu, medan statistiska korrelationer mellan genvarianter och beteende är vetenskapligt och fint. Filosofiskt är de ju tämligen ekvivalenta: ansvarsbefrielse p g a att ”man är sån”.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: