Om videofilmade domstolsförhör

Metro rapporterar idag om videofilmade domstolsförhör. Enligt Metro så överväger HD om en man, anklagad för mordbrand, ska ha rätt att ta del av videoinspelningar av vittnena. Och om HD går på mannens linje riskerar filmerna att komma ut till allmänheten och alltså hamna på Youtube. Reaktionerna på Metros hemsida är de förväntade på en sådan vinkling: hur i *** kan de där *** till politiker och jurister ens överväga att lämna ut vittnen till de kriminella på det här viset? Nu blir det till att beväpna sig, eller hålla käften och vägra att vittna.

Okej… ta ett steg tillbaka… andas lugnt… Såhär är det: i en rättsstat har den, som blivit anklagad för brott, rätt att få veta vad han är anklagad för, och varför. Rättegångar och vittnesmål är, i princip, offentliga. Därmed inte sagt att de hör hemma på Youtube.

Advokatsamfundets tidning ger lite fler detaljer, och gör i största allmänhet historien begriplig. Den som är part i målet har under nuvarande lagstiftning rätt att ”ta del av” det material som finns i målet, inklusive vittnesinspelningar. Precis som jag misstänkte. Praxis är att lämna ut kopior på text och ljud, medan den som vill se hela filmen måste åka till tingsrätten och titta. Målet i HD gäller en man som sitter häktad, och alltså inte har möjlighet att åka någonstans. Ska han kunna få ut en kopia på filmen?

Personligen tycker jag att det vore bättre att någon från tingsrätten tog med sig en kopia till häktet, så kunde den häktade se filmen där under samma förhållanden som om han hade sett den på tingsrätten.

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi, politik

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: