”Spara” på nyspråk

Nyspråk, för den som glömt, är det officiella språket i George Orwells roman 1984… En av huvudprinciperna bakom skapandet av nyspråk är, att ord ärver sin känslomässiga betydelse från ”gammalspråket”, men den faktiska betydelsen ändras till någonting som språkkonstruktören vill överföra sagda känslomässiga betydelse till. Frihet är slaveri, krig är fred, och allt det där.

Reklamen har under lång tid tillämpat denna princip på ordet ”spara”. Köp två paket för endast 161:- och spara 49 kronor! På sätt och vis sant… förutsatt att det handlar om toalettpapper, vetemjöl eller något annat som inte blir dåligt, och som man alltid kommer att behöva. Handlar det däremot om något som man egentligen inte behöver, eller något som blir dåligt innan man hinner använda det, är det bättre att köpa ett paket. Per styck kostar paketen nämligen 105 kr. Och voila – du har 56 kronor mer i plånboken än om du köpt två. Plus att du slipper bära hem paket nummer två, för att sedan kasta det när det börjat mögla…

På sistone har ”spara genom att konsumera”-paradigmet utvidgat sig till att gälla inte bara likvida pengar, utan även miljöpåverkan. Och för all del, jag kan förstå resonemanget när det gäller bilar eller kylskåp. Med såpass stor driftspåverkan kan det vara bra att byta till en ny, snål modell, även om ”tillverkning” normalt är den största påverkansposten i ett livscykelperspektiv. Men en skrivare?? Jodå, jag hörde på radion idag att köper man en ny skrivare så blir sopspionen Yngve glad. För företaget ifråga är så väldigt miljövänliga. Hm.

Annonser
Explore posts in the same categories: blandat, filosofi, reklam

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: