Att hitta på en våldtäkt

Det hävdas ibland att det är fullkomligt otänkbart att en kvinna skulle kunna ljuga, när hon säger att hon blivit våldtagen. Och anledningen? Jo, en våldtagen kvinna har utsatts för en svår kränkning och är mycket upprörd och sårbar. Och i det läget är hon tvungen att vända ut och in på sig själv inför misstroende främlingar (polis etc.). Det är inget som man frivilligt utsätter sig själv för ens för att hämnas, alltså ljuger hon inte.

Men stopp här ett tag. En våldtagen kvinna är upprörd, kränkt och sårbar, av naturliga skäl. Men om hon ljuger, om hon inte har blivit utsatt för någonting? Då handlar det inte om att vända ut och in på sig själv, då handlar det om att trovärdigt kunna spela en roll inför polis, åklagare, läkare och domstol. En helt annan sak! Proceduren är förmodligen inte hälften så jobbig i sådana fall.

Är man intresserad av falska våldtäktsanmälningar, kan man kolla bloggen Genusperspektiv. Där gräver de upp alla de där små notiserna som brukar gå förbi obemärkta, och rapporterar om dem.

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi, psykologi

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: