Norm och avvikare

Hur man än försöker, så är det svårt att komma undan USA:s presidentval. Man skulle behöva låsa in sig i en jaktstuga i Medelpads svartaste skogar två år före valet, för att inte få reda på att USA snart skulle kunna ha sin. Första. Svarta. President. Någonsin. Svensk press publicerar massor av kommentarer, först om matchen Obama-Clinton, och nu om McCain-Obama. Häromdagen såg jag deras foton uppställda sida vid sida. Vadå svart? Om McCain tillbringade en eller två timmar till i ett solarium, skulle han och Obama ha exakt samma färgnyans på skinnet!

Barack Obama är inte svart så mycket som icke-vit. ”Vit” råkar vara normen, och det är han mycket bestämt inte. Vad kan han vara då? Ja, svart ligger väl närmast till hands. Visst finns det folk som försöker vara lite mer noggranna i sina definitioner, men de drunkar i allmänna opinionen. Obama är svart.

Fenomenet är tämligen allmänt. Människor grupperas i en huvudgrupp – normen – och en eller flera ”avvikargrupper”. Och de som står mittemellan normgruppen och en avvikargrupp, placeras i avvikargruppen. Bisexuella betraktas gärna som en sorts homosexuella, inte sant? Och i Afrika räknas den som har en svart och en vit förälder som vit…

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi, psykologi

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommentarer på “Norm och avvikare”

 1. Jean Auber Says:

  Obama är inte ”svart” och han är heller inte ”vit”, och vilken djävla ”norm” som än finns så har inte detta med saken att göra. Obama kan däremot kallas ”afroamerikan”, vilket han själv nog inte har någonting emot att man kallar honom.

  Det är ynkedom av media, att kalla Obama ”svart”. Obama själv har väl aldrig talat om sin egen hudfärg som något slags politiskt argument? Men här i Sverige är det tydligen mycket viktigt att ”arbestämma” honom, ett slags om inte vardagsrasism så i vart fall fördomstänkande.

  Jag kräks på artikeln ”norm och avvikare” som är grumligt tänkt och uselt genomförd. Jag tror nog, att författaren har hört och sett för många kulturprogram i Sverige, dessa är ju notoriskt vridna (åt vilket håll som helst), dryper av metaforer (som ofta ljuger, det gör metatorer ofta) samt har karaktären av utspel (ja, ”spel” har kulturknuttarna/knuttorna ofta).

  Nej tacka vet jag avvikelsesociologi (t. ex. Becker). Här handskas man inte vårdslöst med ”fenotyperna”, och skulle givetvis ALDRIG komma på tanken att ”precisera” sig genom att kalla Obama ”svart”!

  Back to basics.

 2. Tetris Says:

  Gå helst ut om du behöver kräkas, det luktar så illa annars…

  Jag håller med om att hudfärg inte är något bra politiskt argument. Artikeln handlar heller inte om politik eller om USA:s presidentval, jag bara använde det som ett exempel. Artikeln handlar om hur människor vanligen tänker om normer, och om de som inte uppfyller normerna. Precis som anges i rubriken. Alla våra ”djävla normer” är alltså saken.

  Och nog för att svenska medier är glada i att artbestämma folk, men de amerikanska är faktiskt ännu värre.

  Vad innebär avvikelsesociologi?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: