Det finns mer däruppe

Har ni hört om de där knapparna man trycker på för grön gubbe? Symbolerna är, uppifrån och ned, cirkel, hand som pekar uppåt, stiliserad människa. Och rabaldret har sin grund i att Jan Lund (VD för företaget som tillverkar lådorna) sagt till Aftonbladet att handen som pekar uppåt symboliserar att människans väg till himlen enbart går genom Jesus. Varpå en typ vid namn Andreas Pettersson JO-anmälde myndigheterna som köper in lådorna ”för spridande av religiösa budskap”.

Tjaha, ja. Vill man tolka symbolerna religiöst så kan man naturligtvis. Kenneth Österlin som designade symbolföljden säger till SvD att han inte hade någon sådan baktanke. Och om symbolerna nu är religiösa, så vete sjutton om det verkligen är kristendom som avses. Handen pekar ju inte på ett kors, ett moln, en ängel eller någon annan vedertagen kristen symbol – utan på en cirkel! Är det kanske soldyrkan som grön-gubbe-knapparna propagerar för?

Annonser
Explore posts in the same categories: blandat, filosofi, psykologi

Etiketter: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommentarer på “Det finns mer däruppe”

  1. Karolina Says:

    För att komma till fakta vill jag tillägga att Kenneth Österlin va den designer som funnits i bilden innan Jan Lund vidareutvecklat designen och produkten.. det är alltså inte han som står bakom den nya designen eller tanken med designen. Vad beträffar Symboliken så pekar fingret upp… upp till Gud (ringen är en onödig symbol på fronten eftersom man inte behöver trycka där, utan kan trycka var som helst på hela fronten).. att det är ”en väg till Gud” ..ses i att det är ETT finger som lyfts, som om du skulle visa för någon med kroppsspråk att du vill ha EN.
    Jag vet att du inte är ensam om att skriva utan djupare undersökning, men det är ju bara reslutat av det fria ordet.. tryckfrihet.. och det är ju bra, .. så nu kanske du kan tänka på tryck-frihet vad gäller signalknappen.. frihet i att trycka eller ej, men vet att vad trycket står för är Frihet, som är i Gud.
    mvh Karolina


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: