Environment goes bananas

En driftig entreprenör här i trakten hade tänkt sig att bygga en vindkraftpark. Och vad händer, jo, grannarna till den tilltänkta parken gjorde som Don Quijote: upp till kamp mot väderkvarnarna! De förstör utsikten och gör en massa oljud.

Borta i USA har de hittat på en ny term för dethär. Det räcker inte med NIMBY längre, nu är det BANANA som gäller. Build Absolutely Nothing Anywhere Near Anything, ingenting får byggas i närheten av någonting annat. Och i så fall har vi problem. Många talar om att vi måste minska vårt beroende av fossila bränslen, men det kommer att kosta, och inte bara pengar. Vi kommer helt enkelt att bli tvungna att bo i närheten av vindkraftverk. Professor i fysik David MacKay vid Cambridges universitet har räknat på hur mycket vind-, sol- och vågkraft som krävs för att försörja Storbritannien med energi. Den mest radikala av hans planer, plan G (som i Greenpeace), använder inget annat. Hela landet måste täckas med vindsnurror, och varenda sjö måste fungera som energilagring: vatten pumpas upp när det blåser, och släpps ut för att ge energi under vindstilla dagar. Trots det måste 14% av energin tas från utlandet.

Sverige har ett något bättre läge tack vare vattenkraften. Och visst kan vi odla mer energiskog. Om vi minskar på arealen för ”riktig” skog. Och visst kan vi bygga solpaneler, men vad är poängen med storskalig solenergi på våra breddgrader?

Nej, jag tror inte att det är dags att pensionera kärnkraften ännu.

Annonser
Explore posts in the same categories: politik

Etiketter:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: