Godis åt antifeministerna

”Killar är fetare men de bryr sig inte”, skriver Anna Larsson i en för övrigt läsvärd kolumn i SvD. Bakom påståendet ligger en WHO-undersökning, där det framgår att bland svenska femtonåriga tjejer är 9% överviktiga, mot 15% hos killarna. 48% av tjejerna anser själva att de är överviktiga. Något är uppenbarligen snett här, och jag håller med Larsson om att det knappast bara är mammornas fel. Men att killarna inte skulle bry sig? Enligt samma WHO-undersökning anser 23% av svenska femtonåriga killar att de är för tjocka! Även hos dem är alltså kroppsuppfattningen skev åt anorexiahållet. Läget är mycket värre för flickorna, men att killar inte skulle bry sig är ett faktafel av precis den typ som triggar de antifeministiska reflexerna. Hos båda könen ser vi ju att fler anser att de är överviktiga, än de som faktiskt är överviktiga. Mums… godis!

Jag är själv ingen större vän av fortsatt feministisk kamp (anser att de viktiga segrarna redan är vunna i Sverige, och att vi har viktigare saker att ta tag i), men på området kroppsuppfattning finns uppenbarligen ett och annat att göra. Så… synd på en så ovanligt välunderbyggd kolumn att den där lilla generaliseringen slank med. Och framtida du-duger-som-du-är-satsningar kunde gärna få vara öppna för alla, även om fokusgruppen är unga tjejer. (Uppdatering: Precis som den jag länkar till… insåg för sent att det kunde misstolkas, sorry!)

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi, matematik, psykologi

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment på “Godis åt antifeministerna”

  1. tjockisbloggen Says:

    Väldigt bra inlägg och roligt att du länkar till oss 🙂
    Måste dock få påpeka att vår blogg är öppen för alla oavsett storlek, vikt, utseende och kön även om det kanske verkar som att vi mest riktar oss till tjejer/kvinnor. Vi har lite hemlighetsmakeri för oss som förhoppningsvis snart kommer att bli uppdagat på bloggen, om det går som vi vill 🙂

    Ha det bra! / Sarah


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: