Det sanna och det sköna

”Det sanna måste vara skönare än sin motsats”, skriver Anders Pilz i Signum. Och jag studsar till. Skönhet, det måste vara det mest subjektiva som finns, medan sanning är sanning oavsett vad man råkar tycka. Åtminstone för katoliker (som Pilz) och matematiker (som jag själv). Hur kan de ha med varandra att göra?

Anders Pilz är inte den förste att koppla samman sanning och skönhet. De är två av de tre ting som kallas Det eviga i Esaias Tegners dikt med samma namn. Men, intressant nog är det inte bara kristna som gillar att påstå att det sanna är skönt, det gäller matematiker också. Man talar om ”eleganta” lösningar på problem. Och jag upplevde själv under min studietid hur övningstal ibland liksom ”gick ut”. Som när man lägger en pusselbit på rätt ställe. Det bara måste vara rätt, allting stämmer alldeles perfekt… och man kollade i facit, och lösningen var lika sann som den var vacker.

Ärlighet kan ibland ge skönhet åt handlingar. Visst är det vackert att se älskande par sitta och kuttra på en bänk: ”du är det bästa som finns i hela världen och du är så smart och så snygg och jag skulle göra allt för dig!” Och visst är det direkt äckligt med folk som uppvaktar sin chef på motsvarande vis, inte för att de menar det utan för att skaffa sig fördelar?

Jag tror att skönheten hos det sanna ligger i, att det som är sant är fritt från motsägelser. Det finns inga dissonanser som ligger och skaver någonstans under ytan, utan allt är vad det synes vara. Det är harmoniskt. Och harmonier tycker vi människor om.

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: