Om att bevara demokratin

Sverigedemokraterna kom över fyraprocentsspärren i förra veckans sifo-mätning. Dags att vakna, tycker Sydsvenskan. Så här kan vi inte ha det, sd får inte ha makt, vad ska vi göra för att stoppa dem? Hur ska vi bevara demokratin?

Demokrati är i sig en paradox. Den bygger på yttrandefriheten, rätten att säga vad man vill. Och här finns det en vanlig missuppfattning, nämligen att yttrandefriheten främst handlar om min rätt att förklara för alla andra hur det egentligen är. Fel, fel, fel. Yttrandefrihet handlar främst om rätten för alla dessa idioter att få framföra sina stötande, kriminella, felaktiga åsikter. Yttrandefrihet är rätten för Åke Green att hävda att alla homosexuella kommer att brinna i helvetet. Yttrandefrihet är rätten för Gudrun Schyman att påstå att alla män är brottslingar. Yttrandefrihet är rätten för Blogge Bloggelito att säga att den sexuellt utnyttjade elvaåringen kanske i själva verket ville ha sex. Yttrandefrihet är rätten för knasbollen på torget att stå där och gapa om att Jesus lever, rätten för de där två araberna att stå och propagera för islam, rätten för sverigedemokraterna att dela ut material i våra skolor… Yttrandefriheten gäller alla, inte bara dem som råkar ha rätt! Och yttrandefriheten, föreningsfriheten och allt det andra gäller alltså även dem som vill inskränka eller avskaffa dem. Regeln om allas lika värde medför, rätt använd, att även de som inte anser att alla är lika värda får lov att framföra sin åsikt!

Vilket för oss tillbaka till Sverigedemokraterna. Hur ska ett demokratiskt samhälle hantera att delar av folket (4,2 procent i det här fallet) stöder ett ”icke-demokratiskt” parti? Ett parti som inte skriver under på grundläggande demokratiska principer? Den debatt som förts hittills tycks mest ha handlat om hur sd ska marginaliseras och hållas borta från beslutsfattandet. Problemet med denna lösning är att den är själv inte vidare demokratisk. Vitsen med demokrati var ju att alla skulle få vara med och bestämma, inte bara några. Ska demokratin bara gälla dem som anses demokratiska? I så fall har sd:s väljare all rätt i världen att känna sig förbaskade på etablissemanget. Det är inte riktigt Henry Ford-demokrati, men det är inte så långt ifrån. Man har i ena andetaget lovat folk att få välja, och i nästa andetag underkänt deras val.

Det andra alternativet är förstås att verkligen tillåta alla åsikter. Det här är farligt; om tillräckligt många röstar på ett parti vars partiprogram går ut på att inrätta diktatur, kan vi säga adjö till demokratin. Men jag kan inte se att de demokratiska krafterna har mycket val. Det vi kan göra är att påpeka vart vissa vägar leder, att ständigt visa på konsekvenserna av att inte respektera allas fri- och rättigheter.

För vad är det egentligen för skillnad mellan att kasta ut folk på grund av deras härkomst, och att kasta ut dem på grund av deras rasistiska åsikter?

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi, politik

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: