Folkomröstningar och Henry Ford

Fenomenet förekommer på alla nivåer. Pappan som frågar sitt barn vad barnet vill ha till lunch. Frun som frågar sin man vilken färg han föredrar på de nya sovrumstapeterna. Skolledningen som skickar ombyggnaden av fritidslokalerna på remiss till elevrådet. Eller politikerna som låter irländarna folkomrösta om Lissabonfördraget.

För i efterhand visar det sig att beslutet redan var fattat. ”Jaså, vill du ha korv? Men du, jag tror vi tar hamburgare i alla fall.” Vi kan kalla det för Henry Ford-demokrati. Ni vet, den där anekdoten om när Henry Ford fick frågan om kunderna skulle få välja färg själva på sin T-ford. -Javisst får de det, lär Ford ha replikerat, så länge de väljer svart!

För den som blir tillfrågad, är Henry Ford-demokrati tämligen förolämpande. Man har blivit lurad. Den andre påstod, explicit eller implicit, att jag skulle få bestämma, men han ljög. Det är uppriktigt sagt beklämmande att läsa kommentarerna i tidningarna. Jaså, irländarna röstade fel? Ojdå. Då måste vi ha en ny folkomröstning, och se till så att de röstar ja den här gången!

Lägg av. Henry Ford-demokrati är en skendemokrati, som bör bekämpas. För politiker som vill få igenom beslut trots folkets motvilja finns en enkel lösning. Fråga inte. Ta ansvar för besluten själva. Visst kanske folk blir arga. Men om ni har rätt, om det är ett bra beslut, vänjer vi oss nog efter ett par år. Och visst kommer journalister och bloggare att gapa om att vanligt folk blir överkörda. Men vi kommer åtminstone inte att vara både överkörda och lurade.

Politiker. Sluta försöka gömma er bakom folkomröstningar!

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi, politik

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment på “Folkomröstningar och Henry Ford”


  1. […] Utan titel Reflektion och allmänna åsikter « Folkomröstningar och Henry Ford […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: