Om verkligheten

Verkligheten är en plats som förvånansvärt ofta befinner sig någon annanstans. Högskolestudenter brukar referera till livet med ett vanligt jobb på ett företag som ”verkligheten”. Högutbildade och högavlönade säger detsamma om vardagen på ett ålderdomshem. Stadsbor säger det om naturen, och bönder om stan.

Verkligheten är för all del ett koncept som kan vara lite svårt att komma åt. Visst, vi har våra sinnen, men hur vet vi att de ger en representativ bild av världen därute? Och förnuftet är bra till härledningar, men utan premisser att starta ifrån kommer man just inte längre än cogito ergo sum. Descartes vidare slutsats ”eftersom jag finns, och upplever en yttre värld, så finns den yttre världen” är lätt att kritisera: och hur vet du att du inte drömmer?

Chuang Tzu drömde en natt att han var en fjäril. När han vaknade, sa han: ”Nu vet jag inte längre om jag är Chuang Tzu som drömde att han var en fjäril, eller en fjäril som drömmer att han är Chuang Tzu.”

I praktiken är vi dock alla överens om vilken värld som är verklig, nämligen den värld som vi delar. Hur ofta befolkas ens nattdrömmar av varelser med en självständig personlighet lika komplex som drömmarens, och som återkommer natt efter natt? Och verkligheten har ännu en egenskap som får den att verka, tja, verklig: den följer sina egna regler fullkomligt slaviskt. I en dröm, en roman eller en film kan reglerna töjas. Plötsligt kan hjälten andas under vatten, och saker man släpper blir svävande istället för att falla till marken. I verkligheten finns det något som kallas gravitation, som vi kan beskriva matematiskt till femte decimalen, så konsekvent är den.

Och det är förmodligen här någonstans – verkligheten är den värld vi människor inte kan styra – som tendensen att placera verkligheten någon annanstans dyker upp. Den som har ett välbetalt jobb kan vanligen styra sin egen arbetstid i en helt annan utsträckning än en undersköterska, man kan jobba hemifrån ibland om man vill, man kan flyga till Rom över helgen, man har råd med privatvård och slipper köa…

Jodå, rika har större kontroll över den värld vi lever i än vad fattiga har. Men även för ingenjörer gäller gravitationslagen och andra lagar. Och tack och lov för det, för annars skulle vi bli arbetslösa!

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: