Vem är Gud?

Ordet ”gud” måste vara ett av de mest disputerade orden i världshistorien. Det finns en liten kärna av innehåll som alla verkar vara överens om: en gud är en varelse med betydligt större förmågor än en människa.

”Gud” brukar också ha ett eller flera mänskliga personlighetsdrag. Detta har tagits som bevis för att det inte skulle finnas några gudar, det är bara mänskliga arketyper alltihop. Argumentet är dock ett felslut. Det som liknar en människa, måste inte för den skull vara skapat av en människa. Och att några människoliknande varelser med märkliga förmågor (t ex Gandalf) är påhittade av människor, medför inte med nödvändighet att alla sådana varelser är påhittade! Men, kan man invända, Gud (om han finns) måste stå skyhögt över oss människor, och det är bara löjligt att anta att en gud skulle kunna bli arg! Ja, kanske det. Men det är inte alls löjligt att anta att det skulle förefalla oss människor som om gud var arg. Som jag redan har diskuterat, är känslor och personlighetsdrag vårt sätt att beskriva komplicerade samband som vi inte förstår.

Gud(arna) skylls också vanligen för att ha skapat världen och människan. Det sägs att världen är så komplicerad att den bara måste vara konstruerad av någon. Och det argumentet kan man ju tycka vad man vill om. Helt vattentätt är det inte. Men det är åtminstone ett bättre argument för en skapare, än vad följande är emot: ”När vi har lyckats skapa konstgjort liv i våra laboratorier, då har vi bevisat att Gud inte skapade världen”. Ursäkta? Hurdå? Det enda en sådan bedrift skulle åstadkomma, vore att bevisa att en intelligent varelse under de rätta förutsättningarna kan skapa liv!

En annan fascinerande sak i diskussionen om guds existens eller icke-existens är, att de flesta angriper problemet med en alldeles för snäv definition på ”gud”. Gud är en gammal man som sitter på ett moln och som älskar alla barnen, ungefär. Och en sådan varelse kan man inte hitta evidens för, varpå man drar slutsatsen att det inte finns någon varelse som kan kallas gud. Vore det inte rimligare att resonera lite mer förutsättningslöst? Att först etablera Guds existens, innan man börjar beskriva hurdan Gud är in i minsta detalj?

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

9 kommentarer på “Vem är Gud?”

 1. Odelberg Says:

  Bra inlägg ;).

  Men är det verkligen tankefattigt att utesluta hans existens på grund av brist på evidens? Jag tror inte på massor av olika saker, såsom den flygande tekannan osv. Är det också ”snävt”?

 2. tetris4 Says:

  Tack!

  Nej, det är inte tankefattigt, och det menade jag inte heller. Jag menade att det är dumt att utesluta att jorden har några satelliter alls, bara för att man nästan säkert kan utesluta att det inte finns någon jättetekanna i bana runt jorden.

 3. Odelberg Says:

  Men om ingen ens har sett eller på något sätt uppfattat några sateliter eller Gud, hur bör man tro då? Då måste det enda förnuftiga vara att inte tro på dem, inte sant?

 4. tetris4 Says:

  Naturligtvis. Men om så vore fallet skulle vi inte ha den här diskussionen.

 5. Odelberg Says:

  Jo, om uppfattningen är tilltalande till den grad att man vill ta åt sig den och sprida den.

 6. tetris4 Says:

  Visst, det kunde vara en möjlighet. Människor har en fantastisk förmåga att tro vad de vill tro. Men det som gör religion intressant att diskutera, åtminstone för mig, är alla dessa människor som hävdar att de faktiskt erfarit Gud. Nu levande och människor i historien. Hur kan man förhålla sig till det?

 7. Odelberg Says:

  Att man erfarit Gud beror troligen på psykologiska fenomen. Existens hade ett intressant avsnitt om detta. Placeboeffekten spelar en stor roll (precis som du säger) i mysteriet om religionens rötter.

 8. tetris4 Says:

  Har jag sagt placeboeffekt? Var då? Det där om hur vi människor tenderar att tolka in personligheter i allt vi inte förstår?

  Själv tenderar jag att använda Occams rakkniv på ett något okonventionellt sätt. Jag tycker att den enklaste förklaringen till alla dessa ”gudsuppenbarelser” är att det faktiskt finns något därute. Fast det kommer inte du hålla med om, ifall jag känner dig rätt.

  När får vi ett nytt inlägg på din blogg?

 9. Odelberg Says:

  ”Människor har en fantastisk förmåga att tro vad de vill tro”

  Trodde du syftade på just placebo. I vilket fall kommer jag inte att tro på något övernaturligt för ens den dag det finns starka belägg för det. I dagsläget finns inget sådant, att många tror på Gud och att många upplevt att att Gud finns är inget sådant bevis.

  Jag har legat på latsidan ett tag men nu är jag igång igen;).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: