Om nyttan med att vända upp-och-ner på saker

SvD publicerade idag en intervju med Andrea Östlund om hennes senaste film. Någonstans mitt i artikeln berättar Östlund:

–Helen Lindholm skrev manuset och producerade tillsammans med Marianne Gray på Jarowskij, och Lisa Nordström, ena halvan av Midaircondo, gjorde musiken. Så vi var många starka kvinnor, men det var inte ett val i sig att ”nu måste jag jobba med tjejer”, det bara blev så.

Ser ni diskrimineringen? Inte? Trodde nog det, den är mycket implicit. Östlund ger inte direkt uttryck för könsdiskriminerande åsikter. Men vad hon säger belyser ett par problem angående jämställdhet i den offentliga debatten. Låt oss vända på citatet och se vad som händer! Jag parafraserar:

–Henrik Lindholm skrev manuset och producerade tillsammans med Martin Gray på Nejrowskij, och Lars Nordström, ena halvan av Missionärsbo, gjorde musiken. Så vi var många starka män, men det var inte ett val i sig att ”nu måste jag jobba med killar”, det bara blev så.

Nu blev det tydligare, inte sant? Det första som jag reagerar på här är uttrycket ”starka män”. Det finns nästan inte. Bara i gamla vikingaromantiska sånger från artonhundratalet. Så varför finns uttrycket ”starka kvinnor”? Finns det två sorters kvinnor? En stark, som kan vara med ute i samhället, och en svag, som inte kan någonting? Eller är det så självklart att män är starka att det inte behöver påpekas, men om en kvinna är stark är detta ett stort undantag och måste etiketteras? Fortfarande?

Östlund säger också att ”det bara blev så” om sin tämligen enkönade arbetsgrupp. Detta accepteras för kvinnliga grupper, men inte för manliga. Företagsledare eller politiker som försöker försvara sina 100% manliga styrelser eller kommitteer med samma argument, brukar bli ordentligt nedgjorda och hotade med kvotering om de inte skärper sig. Särbehandling är dock alltid särbehandling, så i konsekvensens namn borde jämställdhetsmaffian även attackera Andrea Östlund. På något sätt har jag svårt att tro att det kommer att inträffa.

Ett trevligare sätt att få konsekvens kunde förstås vara att sluta gapa om att ”medvetandegöra patriarkala strukturer” och liknande.

Annonser
Explore posts in the same categories: politik, språk

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: