Felparkerat

Huvudnyheten i dagens Metro är att lyxbilar toppar listan över parkeringsböter i Stockholm. Rubriken lyder ”Porscheägare i topp bland felparkerare” och i brödtexten påstås att Mercedes är värst. Men läser man den lilla tabellen kommer Porsche först som nummer tre. Jag kan begripa att Mercedes-Benz (nummer två) inte gör sig i en rubrik, men vad var det för fel på Jeep (nummer ett)? Låter det inte tillräckligt upprörande, kanske?

Professor i psykologi Gunnar Aronsson säger i pappers- och pdf-upplagan att lyxbilsförarna ”tycker att de står lite över andra människor”. Ja, det är ju en möjlig tolkning av fenomenet. Det beror på hur man uppfattar ett parkeringsförbud. Man kan se det som en överenskommelse som omfattar alla medborgare, att här parkerar vi inte. För om vi parkerar här, så förstörs framkomlighet och sikt för alla. Den som i den situationen ändå parkerar, har med sin handling markerat att han anser sig stå högre än vanliga människor.

Men man kan också tolka parkeringsförbudet som att Stockholms stad helst inte vill att man ska parkera där. Och om man ändå parkerar, så har man åsamkat staden obehag till ett värde av 450 kronor. Det är bara en ovanligt hög parkeringsavgift. Och med tillräckligt höga inkomster, d v s inkomster i den klassen att man kan köpa sig ett lyxåk, är 450 kronor inte så mycket. Det har man råd med. Framför allt med tanke på att inte alla felparkerade bilar blir lappade.

Annonser
Explore posts in the same categories: ekonomi, psykologi

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: