Ny teknik medför ny människa?

Under de senaste hundra åren han mänskligheten bevittnat den ena teknikrevolutionen efter den andra. Och det är slående hur ofta den nya tekniken eller det nya kommunikationsmediet har behandlats som något totalt väsensskilt från tidigare erfarenheter.

Ta till exempel följande replik, ur Singin’ in the Rain: ”Ljudfilm? Ånej, det kommer aldrig att slå. Folk kan helt enkelt inte hantera att ta in bild och ljud samtidigt!” Jaså, inte? Och vad håller du själv på med just nu? Eller hur hanterar folk att gå på teater?

En betydligt mera näraliggande teknikrevolution är uppkomsten av internet. Och även här kan man se hur folk missar att dra paralleller mellan hur människor beter sig på nätet och hur människor beter sig i verkligheten. Förra året publicerade SvD ett reportage om World of Warcraft, där huvudvinklingen var att det förekommer sexism i spelet. Men det menar du inte! Kan det vara möjligt? Att folk tar med sig sina värderingar in på internet, istället för att komma som oskrivna blad?

Och nu har SvD diskuterat en bok av filosofen Jonathan Zittrain, som hävdar att för att få internets dåliga sidor (spam, virus, porr etc) under kontroll, är sociala normer en bättre väg att gå än tekniska blockeringar. Hurra, vilket nytänkande! Bara några hundra år efter övriga moralfilosofer. Varför har ingen kommit på det förut?

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi, teknik

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: