Politik minus religion är omöjligt

Det ropas ofta på religionsfrihet nu för tiden. Politiken är det tydligen viktigt att hålla fri från religion. Senaste gången jag såg det var hos Charles Stross (på engelska).

Särskilt ”religion” kan betyda många olika saker, så för att kategoriskt påstå något måste jag först definiera vad jag menar. Med ”politik” avser jag hur vi konstruerar samhället. Och med ”religion” avses ”livsåskådning som inkluderar icke bevisbara element, utöver mänskliga konstruktioner”.

Komplicerade saker det här. Bäst att definiera definitionen lite! En livsåskådning är ett grundläggande tolkningsmönster för livet. Den brukar inkludera en moral (hur man borde handla), en vision (hur det borde vara), en skala som avgör vad som är viktigt och oviktigt, samt någon form av svar på alla de där intressanta frågorna som vetenskapen inte har en aning om: Vad händer efter döden? Var fanns vi innan vi föddes? Vem kan räknas som en varelse med människovärde? Vad är meningen med livet? Observera här att även ”vet inte”, ”det är omöjligt att veta”, samt ”det finns ingen mening” räknas in i ”någon form av svar”!

”Icke bevisbara element” är saker som undandrar sig vetenskaplig bevisning. Gud är ett typiskt exempel. Ett annat exempel är alla människors rätt till liv. Man kan inte vare sig bevisa eller motbevisa att alla människor har rätt att slippa bli dödade. För mig är mänskliga rättigheter en mänsklig konstruktion; något vi gemensamt har bestämt ska gälla. Man kan givetvis hävda att även gudarna är konstruerade av människor, men de som tror på en eller flera gudar tror vanligen att dessa har separat existens oberoende av människor. Det viktiga här är vad man tror, inte hur det är. Den som hävdar att de mänskliga rättigheterna tillkommer människan av naturen, och alltså inte är en mänsklig konstruktion, har fört in ett element av ”naturreligion” i sin livsåskådning.

Mycket få människor torde ha en livsåskådning som enbart innefattar vetenskapligt bevisbara fakta. Det räcker helt enkelt inte för att fatta alla beslut i livet. Vetenskapen kan inte tala om ifall jag borde prioritera pengar eller relationer, plikt eller lycka, egoism eller altruism, nuet eller framtiden. Det krävs ett värdesystem för att göra sådana val.

Somliga människor baserar hela sin livsåskådning på mänskliga konstruktioner. Man bestämmer sig för att alla människor är födda fria och med lika rättigheter. Eller så konstruerar man ett system där endast arier är fullvärdiga människor medan övriga är andra rangens medborgare. Vad man konstruerar spelar ingen roll – det finns många olika människobyggda system, precis som det finns många olika religioner. Det som definierar den här kategorin är att hela deras livsåskådning utgår från dem själva. Alla värderingar är något som människor har bestämt sig för. Det finns ingenting utanför som kommer med en lagbok.

Och så har vi då de religiösa. De som tror att det finns någonting utöver mänskligheten, något eller någon som beskriver hur världen borde vara, som beskriver moralen, som talar om vad som är viktigt och oviktigt. Återigen kan systemet se ut hur som helst – det som definierar en religion är att någon annan talar om hur det är.

Med dessa definitioner i ryggen, hävdar jag att det är omöjligt att separera religion och politik, såvida man inte helt utestänger alla religiösa människor från alla politiska beslut. En religion är en livsåskådning, och det är omöjligt att tvinga folk att bortse från sin livsåskådning då de fattar beslut. Att hävda att politiken måste hållas fri från religiösa aspekter är alltså djupt odemokratiskt.

Det är även nonsens att påstå att ett religiöst värdesystem är dåligt och ett mänskligt värdesystem är bra. För skillnaden mellan religiösa och icke-religiösa värdesystem ligger inte i innehållet, utan i varifrån man anser att det kommer. Och precis som det inte har någon betydelse för ett arguments giltighet vem som framför det, har det ingen betydelse för ett värdesystem var det kommer ifrån. Bara vad det innehåller.

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi, politik

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommentarer på “Politik minus religion är omöjligt”

 1. Odelberg Says:

  När man säger att politik inte hör ihop med religion menar man väl oftast att man inte kan hävda att den religiösa värderingen ska gälla för att Gud finns. Dvs att det finns objektiva värden av gud givna som ska gälla i samhället. Även denna uppfattning (som egentligen är ett motargument mot något odemokratiskt) är subjektiv.

  För visst kan man göra som kd, ta de religiösa värderingarna och försöka argumentera för dem med rationella argument. Även om jag inte tycker att dem lyckas så bra.

 2. humvast Says:

  Mycket bra redogörelse ovan!

  Visst har alla inklusive demokratiskt valda ombud en medveten eller omedveten livsåskådning. Och den tar de naturligtvis med sig in i riksdagen. Jag engagerar mig för att vi skall rösta in så få valda ombud som möjligt som tror på övernaturliga fenomen oavsett om de kallas alternativmedicin, new age, pseudovetenskap eller religion. Detta kan vi bara göra genom en öppen demokratisk process.

  Men jag vänder mig absolut emot att individer eller organisationer sätter sig över demokratiskt stiftade lagar! Överläkare som nekar en patient laglig vård med hänvisning till sin egen religiösa övertygelse (sjukvårdslagen), religiösa friskolor (organiserade för att åsidosätta läroplanen), skolavslutning i kyrkan, omskärelse (sjukvårdslagen plus läkareden), att försvaret avlönar präster (lagen om separation mellan kyrka och stat), spädbarn döps (barkonventionen) osv.

  Kjell

 3. tetris4 Says:

  Så, Kjell: om en majoritet i samhället demokratiskt beslutar att kyrkplikten ska återinföras och att alla svenska medborgare åter måste tillhöra Svenska Kyrkan, skulle du vända dig emot att individer och organisationer sätter sig över detta?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: