Tillgång, efterfrågan och ändliga resurser

Lagen om tillgång och efterfrågan är en så grundläggande ekonomisk teori att t o m jag har förstått den. Det hela går ut på att fria marknader automatiskt justerar in sig mot ett jämviktsläge. Vanligen antar man optimistiskt att då jämvikt uppnåtts har samtliga fått det bättre.

  1. Efterfrågan ökar.
  2. Priset ökar.
  3. Det blir lönsammare att producera.
  4. Fler enheter produceras.
  5. Priset sjunker och stabiliseras på en rimlig nivå.

Det hävdas ofta att det skulle vara farligt att sätta detta ur spel genom regleringar o dyl. Ett favoritexempel är bostadsmarknaden i Stockholm (och övriga städer, men Stockholm är liksom värst). Svartmarknad för hyreskontrakt, kötider på över tjugo år, och fantasipriser på bostadsrätter… ja, något är det ju uppenbarligen som inte fungerar riktigt bra. Och från borgerligt håll heter det att det är hyresregleringarna som är problemet. Vi måste gå ifrån bruksvärdesprincipen och införa marknadshyror, så kommer allt att bli bra.

Men som Ola Andersson påpekar i SvD är det inte riktigt så enkelt. Hyresregleringen är ju inte precis den enda regleringen på bomarknaden. Våra tätorter är också mycket hårt stadsplanerade, och man får inte lov att bygga hur mycket som helst. Och nu faller schemat ovan på punkt fyra. Hur producera fler enheter när alla tomter redan är bebyggda?

Det finns tyvärr inget magiskt över ”tillgång och efterfrågan” som leder till att alla får mer. Marknadsoptimismen enligt mitt numrerade schema kräver oändliga resurser för att kunna producera fler enheter. I fråga om bostäder kan vi, som Andersson skriver, ändra i stadsplanen, bygga högre, bygga tätare. Andra resurser är inte lika lätta att vaska fram.

Vi är barn av en rent otrolig teknikutveckling, som har gett mänskligheten större resurser än någonsin förut. Att räkna med att en sådan utveckling skulle fortsätta, tycks mig aningen naivt. Vi lär så småningom bli tvungna att gå tillbaka till grundbetydelsen av ordet ”ekonomi”: hushållning med begränsade resurser.

Annonser
Explore posts in the same categories: ekonomi, filosofi

Etiketter:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: