Ständigt denna jämställdhet

Det har väl inte undgått någon att det är ett ständigt tjat om jämställdhet i det här landet. Nu ska ju till och med trafikskyltarna ha 50% kvinnor. Men vänta nu, är inte en kvinnlig symbol bara ytterligare objektifiering av kvinnor? Och vem har egentligen kjol till vardags nuförtiden?

Såsom verksam inom det naturvetenskapliga området ställer jag mig ofta mycket frågande till all denna jämställdhetshets. Ärligt talat, vad spelar det för roll med ”kvinnligt perspektiv” eller ”mångfaldsperspektiv”? Vem som än gör beräkningarna ska komma fram till samma resultat, oavsett om det är en man eller kvinna, nyutexad tjugoplussare eller gammal och erfaren, svensk, europe, arab, asiat eller afrikan. Bortsett från att företagsfesterna tenderar att bli trevligare med en någorlunda jämn fördelning mellan män och kvinnor, förstås. Hela naturvetenskapen och tekniken bygger ju på att personen inte spelar roll.

Men kanske det ligger något i allt detta tjatande om lika representation från journalister, författare och andra samhällsvetare? När man sysslar med människor och mänskliga fenomen är ju den egna personen en del av arbetsverktyget!

Den som hjälpte mig att förstå detta heter Mikael Johansson och är socialantropolog. Han gjorde sin avhandling om forskarna vid MC2 i Göteborg. Här finns artikeln om hans undersökning i Chalmers Magasin – läs den gärna, det är den värd!

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi, jobb, politik

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: