Om personligheter

Lite äldre maskiner tenderar att beskrivas som om de hade en personlighet. Kopiatorn gillar inte gult papper, datorn är extremt noggrann med filnamnen och gillar att bli klappad på sidan av hårddisken, bilen trivs bäst när det är mulet… Likaså beskrivs ofta komplicerade fysikaliska eller kemiska system som om de ingående komponenterna hade en personlighet. Ytan är hydrofob, och kisel älskar syre.

Denna antropomorfism får mig att undra, om inte kategorin ”personlighet” är vårt sätt att beskriva komplicerade system som vi inte begriper oss på. Ungefär som ”orsak och verkan” är vårt sätt att beskriva att ett fenomen alltid följs av ett annat. Det är ju alltid något obegripligt som förses med attribut som ”tycker om X” eller ”är kinkig med Y”.

Därmed inte sagt att jag anser att personlighet inte finns, eller att människor inte är personligheter. Det mänskliga psyket är ju trots allt något av det mest obegripliga vi hittills har gett oss på att studera (teologi möjligen undantagen). Men trots att vi inte begriper varför vi gillar och ogillar saker, eller varför somliga är lugna medan andra exploderar vid minsta provokation, har vi skaffat oss begrepp som beskriver det. Och det är inte helt ologiskt att exportera dessa begrepp till andra obegripliga system. Till exempel datorer.

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment på “Om personligheter”


  1. […] det är inte alls löjligt att anta att det skulle förefalla oss människor som om gud var arg. Som jag redan har diskuterat, är känslor och personlighetsdrag vårt sätt att beskriva komplicerade samband som vi inte […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: