Vapen till vettvillingar???

Domslutet i Rödebymålet utgör skrämmande läsning. Tingsrätten har bedömt att mannen som sköt saknade förmåga att bedöma konsekvenserna av sina handlingar. För närvarande anses han dock alltför frisk för att dömas till vård, och följaktligen får han inget straff alls. Det där är en besvärlig, och sedan tidigare känd, paradox i vårt rättssystem, som följer av principen att den som är psykiskt störd är inte ansvarig för sina handlingar, och den som inte är psykiskt störd finns det ingen poäng med att sätta på hispan.

Nå, så långt är jag med, även om jag förstår att det måste kännas märkligt för de skjutna ungdomarnas anhöriga. Men tydligen har 50-åringen fått tillbaka sitt gevär efter den friande domen. Och nu hänger jag inte med alls. Det handlar ju, enligt domen, om en lindrigt störd person, som i pressade situationer inte klarar av att ta ansvar för sina handlingar. Varför i helskotta ska en sådan person få lov att ha gevär? Han vill själv inte längre ha det (tack och lov!) men att inte tingsrätten drog in hans vapenlicens övergår mitt förstånd.

Hade rätten friat honom på grundval av nödvärn hade det varit en helt annan sak. Då hade ju situationen varit att han handlat riktigt och på ett tillåtet sätt.

Annonser
Explore posts in the same categories: filosofi

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: