Det är synd om människorna – eller?

På min arbetsplats finns det en riktig gammal surgubbe. Han vet alltid bäst hur allting ska göras, han är fantastiskt otrevlig mot alla han kommer åt, och han jobbar en sjuttio-åttio timmar i veckan och älskar att klanka ner på dem som jobbar mindre, vilket råkar vara de flesta. Han har varit gift, men det sprack för länge sedan. Troligen för att han alltid prioriterar jobbet. Och eftersom han alltid är så grinig har han nästan inga vänner, varken på eller utanför jobbet. Somliga av de yngre medarbetarna direkt avskyr honom. Själv tycker jag för det mesta synd om honom. En gång blev repliken att hur kan du tycka synd om honom, det är ju hans eget fel?

Vilka människor kan man tycka synd om? Det ligger något i uttrycket som kräver, eller åtminstone implicerar, oförskyllt lidande. Den som går hem helt fredligt från krogen en kväll och oprovocerat blir påhoppad och nedslagen, honom är det synd om. Den som går omkring på stan en sen lördagsnatt och muckar gräl med folk kan däremot inte räkna med några sådana sympatier, om han skulle få stryk. Han fick ju bara vad han förtjänade.

Men uttrycket har en sorglighetsfaktor i sig också. Om jag tycker synd om någon, betyder det att jag tycker att det är sorgligt att vederbörandes situation är som den är. Oavsett om den är självförvållad eller inte. En människa som inte har något roligare för sig en lördagkväll än att mucka gräl, är en rätt sorglig existens. Och min hopplöse kollega är också ett sorgligt fall; det är därför jag tycker synd om honom.

Ack ja. Det är synd om människorna.

Annonser
Explore posts in the same categories: språk

Etiketter:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: